IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски евродепутат иска събиране на пръстови отпечатъци от българи и румънци

Целта на Елмар Брок е да се спре източването на германската социална система

15:39 | 03.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германски евродепутат иска събиране на пръстови отпечатъци от българи и румънци

Дебатите за имигранстките вълни от България и Румъния придобиха ново измерение в Германия, след като Елмар Брок, председател на комисията по външни работи към Европейския парламент, поиска да се взимат пръстови отпечатъци от пристигащите имигранти от Източна Европа.

Целта на мярката е да се опази социалната система в Германия от чужденците. „Имигрантите, които идват в Германия само заради Hartz IV (помощи за безработица), детски надбавки и здравни осигуровки, трябва да бъдат връщани бързо в техните домове“, заяви политикът в интервю за германското издание Bild, цитирано от The Local.

Пръстовите отпечатъци ще помогнат, за да бъде ограничен безпрепятстваният достъп на тези чужденци в Германия.

Коментарите на Брок, който е член Християндемократическия съюз (CDU) на Ангела Меркел, бързо бяха разкритикувани дори и от собствената му партия. Зам.-председателят на CDU Армин Лашет коментира, че идеята не е отговаря на основните европейски принципи за свободно придвижване.

От 1 януари 2014 година паднаха всички ограничения пред българските и румънските работници. Това беше договорени с влизането на двете страни в ЕС. Седем години по-късно обаче отварянето на трудовите пазари предизвика сериозни притеснения сред гражданите на Великобритания, Холандия и Германия.

Опасенията са основно свързани със заемането на работните места и натиска върху социалните системи.
Статистическите данни на този етап обаче не потвърждават тези страхове. По данни на Федералната служба по заетостта в Германия едва 0,6% от помощите за безработица отиват за български и румънски работници.

В периода септември 2012 година – август 2013 година на граждани на двете държави са изплатени общо 172 млн. евро под формата на социални помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Въпросният шваба подготвя почвата за масова, непредизвикана с нищо реално дискриминация по признак произход и свързаната с нея възможност за кражба на лични /биометрични/ данни на милиони граждани ан ЕС.Да не говорим за следващата по петите на подобни действия злоупотреба.И не, НЕ ЖЕЛАЯ изобщо да мигрирам. Нито по социални, нито по саксуални причини. Много са им майките за онождане, а и сигурно, са грозни. Не ме вълнуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
RedBot
преди 10 години
E тия верно се *** от шубе :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
"ритат" Германците, но вече са се "хванали на хорото" с нас. А ние не една империя сме погребали. И на тази ще и е...ем майката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още