IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бариерите пред емиграцията падат. Това ли чакат българите?

Те се чувстват отчаяни от правителствата, корупцията, неспособността на страната да се отърси от съветските си корени, коментира New York Times

12:48 | 27.12.13 г. 41
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В София се провеждат ежедневни антиправителствени демонстрации. Много хора обаче искат да останат в страната, въпреки отчаянието. <em>Снимка: БТА</em></p>

В София се провеждат ежедневни антиправителствени демонстрации. Много хора обаче искат да останат в страната, въпреки отчаянието. Снимка: БТА

От 1-и януари още 9 държави ще отменят забраната за свободно движение на български и румънски работници. Голяма част от квалифицираните българи и румънци обаче са намерили начин и вече работят в други държави. Един поглед върху данните за доходите е достатъчен, за да даде обяснение защо българите и румънците вероятно ще продължат да търсят по-добро бъдеще извън родината, пише в свой анализ New York Times.

Дори и онази част от населението с най-добри доходи в двете държави, които се присъединиха към Европейския съюз (ЕС) през 2007 г., разполага с по-ниски средни доходи от най-бедното население във Великобритания, Франция, Германия и другите по-богати европейски държави, отбелязва изданието, като се позовава на данни на европейската статистическа служба Евростат.

Това, разбира се, не означава, че да си беден в Германия, Франция или Великобритания е непременно по-добро, тъй като разходите за живот в София и Лондон например съществено се различават.

Примамливият блясък на по-високото заплащане не може да бъде игнориран щом бариерите паднат, още повече, че през последните пет години безработицата в България рязко се увеличи. През 2008 г. нивото на безработица в страната намаля до 6%, а оттогава до края на октомври се повиши до 13,2%.

Българското население се чувства отчаяно от правителствата, корупцията, неспособността на страната да се отърси от своите съветски корени, както и да се пребори с бедността. Страната е на последно място в ЕС по разпределение на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението.

По този повод в България е силно разпространена и шегата за пътищата за спасение от проблемите: Терминал 1 и Терминал 2 (на летището в София).

И все пак много българи биха искали да останат у дома, отчасти защото все още таят някаква надежда заради присъединяването на страната към ЕС. Бедните малцинства обаче не си правят илюзии и не виждат друга надежда за спасение, освен работата в чужбина.

Последна актуализация: 13:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Ама аз не просто оцелявам, аз си се чувствам прекрасно. И като гледам, че твоята порода се изнася почвам да си мисля, че ще се чувствам по-добре в бъдеще:) Първо-това няма как да е пълен списък(липсва Неговото име-името Бокуво), второ-както казах една не малка част вече са си просто пенсионери, трето-даваш ми списък с около 50 имена като доказателство за какво???? Че има агенти на ДС по принцип?? Ми аз не съм го отрекъл. Я сега ги погледни с какво си вадят хляба:) И ти ми ги пробутваш като реакция на моята молба да ми дадеш линк(примерно от сайта на НС) от където да е видно, че Доган е в парламента. Ама такъв линк няма-щото той се оттегли. Айде спорна година и на теб, много пари, много здраве, много щастие...другото ще ти го пожелая следващата година:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
ей аман от *** като тебе ай да си жив и здрав и спорна 2014 ти желаяhttp://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_служители_и_сътрудници_на_Държавна_сигурностпенсионери били тея хора, глей кви са пенсионери. Дано успееш искренно се надявам, поне да оцелее един в тая лудница там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Ама ти толкова не си прав, че даже се чудя дали не е по-добре да те оставя да тънеш в тъмнина. Сокола къде е? Я ми дай линк къде го пише, че е в парламента? Пак те питам-кое ДС? Те са пенсионери тия хора. А ти даже не си си направил труда да прочетеш това дето ти го пуснах-това е коефициент на 100 000 човека. В Бг-то е 2 тоя коефициент. В УСА си отвори да видиш колко е. И ти имаш претенции някакви за това какви хора си срещал по улицата в Отечеството-ми не начетени и мързеливи-като теб. Ако искаш се сърди, ама по-смелено от това не можах да ти напиша информацията и ти пак не пое. Да не коментираме, че генерално си объркал бизнесмени и опитали се да се легализират мутри-нещо, като Майер Лански(умрял от старост) или Ал Капоне(умрял от сифилис) и разни ей такива хамерикански "бизнесмени". От умрелите такива са Дъч Шулц и Месария. Щото дори спорни като имидж Василев и Прокопиев са си живи и здрави в България. И ПРОДЪЛЖАВАШ да ревеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
И не се праи на луд за убийствата, http://***.bg/view_article.php?article_id=144311САЩ водят по убийства в световно ниво, но там са 300 милиона и се продават пушки като дъвки. Но ставаше въпрос колко бизнесмени са изтребени там мм ? Бъфет, Даймон, Сорос, са убити предполагам, а при нас Кюлев, Павлов etc. са живи може би, за това сравнение ставаше въпрос а не изтрещели че нямат работа в САЩ да си купят автомат и да размажат 2 училища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
а точно за ей тая фраза си ударил голема греда "че да спрат и правителствата ни да се оправдават и най-накрая да почнат да работят, а не да мрънкат. " Ти пак не разбираш,че мисленето и манталитета на хората е зле и там е ключа от кошницата. И в парламента Сокола там ли е, а другия *** Местан там ли е ? Те не са от ДС не не не в никакъв случй не са :)) Хубаво е вярата да крепи човека, но щом смяташ, че ДС не са на власт :)) та то те не са си тръгвали от там никога бе пич и парламента са в тандем с олигарсите Черепи, Златев, и т.н. ако мислиш че те са случайни просто завършили и преуспели в вържавата си, много добре, вярвай :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
осъзнай се:http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate_by_decadeДивия запад с около 50% по-малко убийства от самият Див запад. Остави мнението ти за САЩ, всезнайко - огледай статистиките за всички държави и години и си извади главата от ***. И да ти кажа-всички, току що завършили в България си седят в България. Тия които завършват на вън обикновено остават навън. И ако те накарам да изброиш кои са от ДС от управляващите(и от предишните и от тези и от по предишните) ще има да мънкаш. Примерно при Боку само Божидар Димитров имаше досие. А - и самият Боку. От 16 ли бяха министри. В сегашното не съм сигурен дали има и толкова. Ама иначе-лустрация! На кого, бе? Те тия от ДС измряха:) Толкова за публичната ти тайна, дето не е тайна. И както сам каза-такъв народ, такова правителство. Нямам търпение и другите ревльовци да си тръгнат, че да спрат и правителствата ни да се оправдават и най-накрая да почнат да работят, а не да мрънкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
аз мога да се изразявам както пожелая, и за убийствата ше те замоля през 90 беше дивия запад, САЩ не ме интересуват те са бетер тоталитарна държава, живи и здрави и всеки по пътя си желая успех, можеж да попиташ и всички току що завършли в България защо се изнасят, и ушравляващите са банда крадци и престъпници от ДС това е публична тайна, но то е правилно, правителството произлиза от народа и на такъв народ такова правителство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
а и сега като ти се зачетох в езика-с кое прави коментираш другите-първо се сдържай, че изглеждаш все едно си на пазара малко, после коментирай морала на другите. Щото май си от тия дето си срещал в рейса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
първите ти коментари съдържат именно намеци за оплакване-държавни сигурности, едни комунисти и някакви други лоши хора. И така до последният пост. А той съдържа млади леки жени(къде ги няма-аз си спомням, че Есекс гърлс не бяха пример за смиреност...примерно), ниско образовани хора(се едно няма на запад такива-там всички са интелектуалци?) и нормални клюки-те до теб може и да не достигат щото ти не си местен, а и подозирам, че и жена не си, та надали ти се обясняват точно на теб. А убийства...това даже е забавно-я погледни статистиките за САЩ и Бг да не се изненадаш къде сме по убийства(а и в ЕС се котираме към средата). Въобще виждам едно голямо мрънкане-което уж ти мразеше. Като не си успял тук-добре, ама не викай колко е кисело гроздето-сиреч стига рИва, молим те. Щото такова нещо нема освен в твоята глава.http://***.youtube.com/watch?v=Ptdqn2H_KVw https://***.facebook.com/biograph.bg/posts/568274543194929
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
Аз не се оплаквам, то това не е гордост че не сме в държавата си ами е направо за съжаление. Дразни ме това в хората от дребните неща отношението на случаен човек в магазина, метрото, рейса etc. дразни ме също дребнащината и кокошкарството, завист, олигофрения, нон стоп във вестниците да пише Тарикат, Играч, Далавераджия и са най тачени нон стоп метър да се мине да не се работи все нещо да се лъже да се ***. на пиедестал се издигат *** чалгарки, на всяко момиче да му е мечта да стане такава. Човек ако случайно направи бизнес, бива заплашван със убийства бомби палежи и куп тъпотии, нон стоп кражби убийства пропаганда в TV хората трябва да са с увесен нос и да не въждат по далеч от скърб и жал и мизерия да се успокояват че не са те, няма образователни програми а само Слави Трифонов *** и Сделки и какви ли не още идиотщини и за мен това е Олигофрения. И пак повтарям за държавата като даденост патриот ДА, за хората в нея НЕ и ако ние българите не си сменим манталитета, зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още