fallback

Входни такси за големите вериги вече няма, натискът обаче продължава

Размерът на таксите не се е променил, просто терминът "входна такса" вече не съществува, заяви Мариана Кукушева

09:54 | 19.01.14 г. 7

Входните такси за българските доставчици в големите търговски вериги може да са премахнати, но това по никакъв начин не намалява общия обем и размера на сумите, които българските производители трябва да плащат. Това заяви председателят на Асоциацията на хлябопроизводителите и член на Съюз "Произведено в България" Мариана Кукушева пред Investor.bg.

Потърсихме Кукушева във връзка с появила се в медиите информация, че някои от големите търговски вериги са премахнали така наречените входни такси за продукти на български производители, които се предлагат в тяхната мрежа.

„Договарянето между доставчиците и търговските вериги е конфиденциално. Входните такси са премахнати, защото като цяло терминът „входни такси“ вече не съществува. Просто вече няма такса, която да се нарича по подобен начин. Така се случва обаче, че сумарно таксите и размерът им, към българските доставчици, не са намалели. Натискът от страна на веригите продължава“, обясни Кукушева.

"Има един друг принцип, който се запази. Големите вериги изискват постоянно отстъпки от страна на доставчиците, които са принудени да дават продуктите си на цени под санитарния минимум", категорична бе тя.

Кукушева се опита да обясни сутиацията, давайки пример с пакет сирене на производствена цена 10 лева. Оказва се, че големите вериги през последните няколко години искат доставчиците да им предоставят продуктите с отстъпки в размер от 10% до 30% върху производствената стойност на артикула. Това влиза в границата на така нареченото доброволно договаряне, което също е конфиденциално и е строго индивидуално за всеки отделен магазин и доставчик.

"В този случай със сиренето възможностите пред производителите, за да имат някаква печалба, или поне да са на нулата, са два. Продуктът да бъде изработен със сухо мляко или с други некачествени съставки. А вторият вариант е производителят да не инвестира средства във фонд работна заплата. По този начин няма как работниците му да продължат да произвеждат същия продукт и той да бъде качествен", обясни тя.

По този начин изграждаме една абсолютно неконкурентна икономика.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
fallback