IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължително пенсиониране – елемент в борбата срещу младежката безработица

БСП предложи мярката с идеята да намали безработицата и да задържи младите хора в страната

10:36 | 14.01.14 г. 10
Задължително пенсиониране – елемент в борбата срещу младежката безработица

Депутатът от „Коалиция за България“ Милко Багдасаров лансира идеята за задължително пенсиониране. В ефира на bTV той защити идеята си и коментира, че по този начин ще бъдат осигурени работни места за младите хора у нас, безработицата ще намалее, ще се ограничи и изтичането на мозъци от страната.

„В публичния сектор, особено в образованието, има доста хора, които седят, чакаме от тях да проявят желание да се пенсионират“, коментира той.

Позицията на КНСБ обаче е, че подобна мярка ще е дискриминация по възраст. „Всеки може да работи докато има сили и дава количество и качество, каквото се търси от него от работодателя“, заяви вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов. Той допълни, че правото на пенсиониране е конституционно право и то не може да бъде противопоставяно на друго конституционно право – на труд.

Синдикалистът не се съгласи с тезата, че работодателите няма как да накарат своите служители да се пенсионират и да освободят работното място за млади служители. „В чл. 328 (от Кодекса на труда – бел. ред) има 12 точки, по които може да се намери основание за освобождаване на работника“, обясни той.

"Младите трябва да се развиват, това е факт, но не може това да става чрез неконституционни средства", обясни още Христов.

Системата в публичния сектор трябва да се отпуши, коментира от своя страна Багдасаров. Според него със задължителното пенсиониране в общини, училища и други публични длъжности ще бъдат открити работни честа за младите хор, а търсенето на точка за освобождаване на пенсионери е обидно за служителите. 

„В момента в държавния сектор работят около 16 хил. пенсионери на трудов договор. В частния сектор броят им е 137 хил.“, допълни още той.

Отваряйки системата, тя ще може да се осигури и чисто финансово, смята още Багдасаров. Според справката на депутата средната заплата на хората, работещи в предпенсионна възраст в държавния сектор, е към 1 000 лева. Младите хора се назначават със стартова заплата 500 лева.

„Нали разбирате какъв ресурс се освобождава, който ще се използва за увеличение на заплатите“, заяви Багдасаров.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 0
rover
преди 10 години
И как виждат да си уволня технолога-пенсионер, който работи при мен от 18 години и да назнача някакво дете, дето само книги е чело, ама не е произвело един винт през живота си? Същото това дете обаче по никакъв начин не ще да започне както е започнал някога онзи стар технолог като *** работник, да се научи, че тогава да има претенции.Изобщо напоследък се правят всевъзможни опити с административно насилие и произвол да се решават икономически и социални проблеми. В резултат на такива действия лично аз си зарязах работата и сега я движа само за да изкарвам пари за ежедневието. Притрябвало ми е да се напрягам, та да издържам ***, синдикалисти и др. такива паплачоподобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
Веско
преди 10 години
Гледам и не вярвам на ушите си! И как ще забраниш на един частник да наеме когото си иска. Пак се бутаме у сивата икономика, после що нямало приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 3
narod
преди 10 години
В момента има страшно много млади пенсионирани военни и полицаи, на възраст 45-65 години и всеки от тях с пенсия минимум 600 лев и повечето от тях работят в момента на държавна работа като за заели страшно много работни места, трябва да се въведе ограничение за пенсионерите между 45-65 год- да нямат право да заемат работни места освен в техен собствен бизнес, в бизнеса на съпругата му или неговите родители или деца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 5
data
преди 10 години
не , няма да се освободят работни места - просто легално работещите пенсионери ще започнат да работят нелегално или под формата на юридически лица . Просто разчетите на НОИ показват че трябва да се вдига възрастта а господата от БСП се правят на улави и ни пускат по стъргалката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
todortk
преди 10 години
Идеята ми се вижда безмислена.Да, ще се освободят работни места и на тяхно място ще дойдат млади хора.Като резултат ще намалеят работниците, но ще се увеличат пенсионерите. Тоест да се вземат парите, които възрасните работници получават като заплата и да се дадат на младите. А възрастните да получат едни мижави пенсии.Вярно е обаче, че има професии в които трябва да се въведат критерии за пригодност, така че да има основание да се освобождава непригодния персонал. И такава професия е учителската. Има учители, които остават добри и на 60 и 70 и 80 години. Но има такива, които вече не могат да стават за учители и на тяхно място трябва да дойдат нови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 3
data
преди 10 години
лъки извинявай но това са глупости !1.В частния сектор остава да работи този който е по-добрия - няма никакво значение дали е млад или стар . По добрия разбирай съотношението заплата/продукт . Нека пенсионера дава по добър продукт пъ чакай някой да го изгони от работа 2.На моя позната в НАП и връчиха заповедта за освобождаване на ВТОРИЯ ден след като навърши възрастта за пенсиониране . Сега работи в счетоводна кантора . Това са поредните глупости на господата от БСП ! Набийте си го в главата - НЯМА АДМИНИСТРАТИВНО РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА БЕЗРАБОТИЦА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 19
LuckyYou
преди 10 години
Не съм съгласен. Един човек в пенсионна възраст, който не иска да се пенсионира пречи на един младеж, който иска да работи. Умножи това по няколко хиляди човека и виждаш за какво става дума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
На мен ми се струва тотална глупост! Не пенсионерите пречат на младите да си намерят работни места, а лошият инвестиционен климат, който не позволява да се създават нови работни места!Много от младите работят нелегално, което не се вижда от статистиката, но поне така не са в тежест на държавата. Принудително пенсиониране ще направи от един трудоспособен човек зарлем издържан от държавата и ще увеличи проблемът на малкото работещи и многото живеещи на издръжка от държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 11
LuckyYou
преди 10 години
Хубаво е да се направи анкета по този въпрос. Идея ми се струва доста уместна все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още