IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младежката безработица ще е приоритет и в националния план по заетостта

55 млн. евро са предвидени в новата програма "Развитие на човешките ресурси" за работа с млади хора

18:02 | 13.12.13 г.
Младежката безработица ще е приоритет и в националния план по заетостта

Средствата по Националния план за заетостта в размер на 73 млн. лв. за следващата година Агенцията по заетостта ще насочи приоритетно към най-нуждаещите - младежи до 29 и до 24 години, хора, на които не им достига осигурителна възраст или стаж и такива над 50 години. Това каза новият директор на държавната агенция Асен Ангелов на първата си пресконференция за приоритетите си.

Той посочи, че агенцията ще облекчи максимално административния ред за получаването на средствата, съобщи БТА.

По новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. ще се работи приоритетно с млади хора до 24 години, за които първоначално са предвидени 55 млн. евро, посочи Ангелов. Той каза, че ангажимент на Агенцията по заетостта е през първите четири месеца от регистрацията на тези младежи в бюрата по труда да им се предложат подходящи услуги.

От следващата година ще бъдат специално обучени трудови посредници, които ще работят с младежите до 24 г. Те ще им предлагат обучения, възможност за връщане в образователната система, включване в програми за придобиване на опит, обучение и работа при работодател.

"Да се реализират социални политики с ограничени средства е много трудно. В рамките на модернизацията на агенцията трябва да използваме ограничените средства по-прецизно, като ги насочим към нуждаещите се страни. Това ще наложи промени в административния ред и в информационните потоци на работа", посочи той.

Новият изпълнителен директор на агенцията коментира, че е запознат със забавените разплащания при временната заетост и изрази надежда, че това не създава крайно неудобство. Проблемите в това отношение не са непреодолими, защото средства има, каза той. По думите на Ангелов основните причини за забавянето са административни и се дължат и на агенцията, и на партньорите по договор. Освен към фирми, има забавени плащания и към общини, призна той и изрази надежда "тази моментна трудност съвсем скоро да бъде преодоляна".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още