IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите за младежка заетост - с приоритет към по-ниско образованите

Половината от безработните младежи у нас са с основно или по-ниско образование, 10 на сто са с висше

16:54 | 13.11.13 г.
Парите за младежка заетост - с приоритет към по-ниско образованите

През 2014 година у нас с приоритет ще се финансира обучението и заетостта на младежите до 25 години с основно и по-ниско образование и с продължителност на регистрацията в бюрата по труда поне четири месеца. Това стана ясно след срещата на заместник-министъра на труда и социалната политика Светлана Дянкова с министрите на труда на държавите от Европейския съюз (ЕС) по време на Конференция за младежката заетост в Европа, проведена в Париж, съобщават от министерството на труда.

„Целта е да се модернизират системите за образование и обучение, да се изградят нови подходи на база на сътрудничеството между различни институции и организации с цел улесняване на прехода от образование към заетост, интегриране на пазара на труда на младежите, които не работят и не учат, насърчаване на предприемачеството, стажуването и чиракуването”, посочи заместник-министърът.

Мерките за намаляване на младежката безработица у нас ще се финансират предимно чрез Националния план за „Гаранцията за младежта“.

Според "гаранцията" младежите до 25 г., регистрирани в бюрата по труда, ще получават предложение за работа или обучение до края на 4-тия месец от регистрацията им. Младежите, които не работят, не учат и не са регистрирани в бюрата по труда, ще бъдат информирани относно услугите, които могат да ползват след регистрация в бюрата по труда.

Припомняме, че ЕС осигурява 6 млрд. евро, които ще бъдат използвани за стимулиране на младежката заетост в общността през новия програмен период (2014-2020 г.). България ще може да се възползва от тези средства чрез финансиране със 100 милиона евро по европейската инициатива „Гаранция за младежта”.

Средствата ще се усвояват интензивно в следващите две години по програми за младежка заетост.

Последните данни за равнището на младежката безработица у нас сочат, че без работа са около 20 на сто от младежите до 29 години, като половината са с основно или по-ниско образование и едва 10 на сто са с висше.

Младежката безработица остава един от най-сериозните проблеми за трудовия пазар в ЕС. По данни на Евростат у нас безработните младежи са 28,3% (65 хил.). Процентът е близо до средното за ЕС (23,5%). Младежката безработица е сериозен проблем за Гърция, където над 57% от младежите нямат работа, както и за Испания с 56,6% младежка безработица към септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още