IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще гарантира ли заетост за младите „Гаранция за младежта”?

Кабинетът и младежите гледат в различни посоки за инвестирането на 100 млн. евро от ЕС за младежка заетост до 2020 година

12:50 | 21.07.13 г. 1
Ще гарантира ли заетост за младите „Гаранция за младежта”?

Сериозно се разминават очакванията на младежите и правителството по реализацията на националния план за изпълнение на „Гаранция за младежта”, по който България ще усвои от Европейския съюз през следващите две години 100 милиона евро за стимулиране на младежката заетост.

По време на проведените срещи през изминалите две седмици между министерствата на труда и на младежта с представители на различни младежки организации стана ясно, че управляващите, от една страна, и младежите от друга, гледат в различни посоки по отношение на инвестирането на 100-те милиона евро.

Според социалното министерство Националният план за изпълнение на „Гаранцията за младежта” ще бъде в направленията информиране и ориентиране на младежите, обучения, субсидирана заетост, предприемачество и мобилност с цел включване в заетост”. Младите хора обаче разчитат, че могат да бъдат директен бенефициент и да получат евросредства за стартиране на собствен малък бизнес, като така осигурят заетост на други младежи. Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова даде заявка, че на този етап идеята е върху допълнителното обучение и квалификация, които да помогнат на младите да се реализират на пазара на труда.

Министерството на труда предлага всеки млад човек на възраст между 15 и 24 години да бъде включен в заетост или обучение до четири месеца след завършване на образованието му.

Министерството на младежта и спорта пък поставя акцент върху инвестициите в младежката инфраструктура. Предлага се да се създадат младежки информационни центрове в цялата страна, където младите хора да се развиват чрез менторство в реални трудови условия. Ще се субсидират обучителните програми вътре във фирмите, също и занаятчийството. Планира се създаването на 60 информационни центрове за младежи в малки градове с население 15-20 хиляди души, където ще могат да придобият умения и професионална квалификация, както и да се свързват с работодатели.

Очаква се обаче предложенията на младежките организации да бъдат обсъдени от работната група в МТСП по тези въпроси.

Припомняме, че ЕС осигурява 6 млрд. евро, които ще бъдат използвани за стимулиране на младежката заетост в новия програмен период (2014-2020г.). България ще може да се възползва от тези средства чрез финансиране със сто милиона евро по европейската инициатива „Гаранция за младежта”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"на този етап идеята е върху допълнителното обучение и квалификация, които да помогнат на младите да се реализират на пазара на труда"--------------------Това е похвално стига да бъде наистина реализирано, а не парите да бъдат "усвоени", а резултат - нула."...създаването на 60 информационни центрове ..., където ще могат да придобият умения и професионална квалификация"-------------Някой може ли да ми каже как се придобиват умения и квалификация в информационен център? Що за отживелица е в епохата на интернет да се търсят контакти в информационни центрове?! Щях да кажа, че е по-добре за целта да се направи един функционален сайт, но такъв би трябвало вече да има за бюрата по труда - търсенето на контакти и работа съвсем не е нещо ново.Заключение: работата се очертава типично по нашенски - едни пари ще потънат като вода в пясък, а ефектът ще клони към нула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още