IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски очаква неизпълнението на приходите в бюджета да е до 250 млн. лева

Премиерът прогнозира, че спадът на чуждестранните инвестиции ще продължи поне до средата на 2014 година

14:52 | 15.01.14 г. 6
Орешарски очаква неизпълнението на приходите в бюджета да е до 250 млн. лева

Най-вероятно неизпълнението на приходите в бюджета за 2013 г. ще бъде около 200-250 млн. лева, в най-лошия случай - малко над 250 млн. лева. Това заяви днес премиерът Пламен Орешарски по време на днешния блитцконтрол в отговор на въпрос на депутата от "Коалиция за България" Петър Кънев, предаде БТА.

Премиерът обясни, че в началото на мандата на правителството рискът от неизпълнение на приходите "действително е бил голям". Той вметна, че се е очертавало неизпълнение дори около 1 млрд. лева.

"Крайните резултати с големи закръгления са неизпълнение, свито повече от три пъти спрямо първоначално очакваното", коментира той.

По думите му предварителните очаквания са фискалният резерв да бъде около 4,7 млрд. лева, което е над законово определения минимум. Бюджетният дефицит най-вероятно ще достигне 1,5 - 1,9 млрд. лева.

Чуждестранните инвестиции през 2014 г.

Орешарски изрази умерени очаквания за инвестициите в България през настоящата 2014 година. Той обясни, че ако се проследи логиката на свиването както на вътрешните, така и на преките чуждестранни инвестиции в последните години, ще се очертае низходяща тенденция и за в бъдеще. 

Вероятно инертността на низходящата тендеция ще се запази още известно време, коменитра той. "За да се вземе решение за инвестиция, трябва да се одобри средата, видовете рискове. Поне шест месеца до една година е инерционният лаг, след който можем да очакваме, че смяната на икономическата обстановка и бизнес климата е намерила израз и в инвестиционната картина”, поясни премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Част вероятно са по сключени договори, включително и по европрограми. Друга се дължи на възстановяване на ДДС.http://***.minfin.bg/bg/pubs/1/8246Сметките на Орешарски са такива: вмества се предвидения дефицит за 2013, а тази година парите ще му се връщат. Същевременно раздвижва оборота на парите. Общо взето обратно на това, което направи Дянката в края на 2009 г. и довело до срив на приходите в първата половина на 2010 г., ама тогава имаше фикс идея да влизаме в ЕRM-2...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 10 години
За евро програмите най-вероятно си прав. В края на годината спряха плащанията от ЕС поради дефицит и нищо чудно да са били платени с бюджетни средства като се очаква да бъдат възстановени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Graf
преди 10 години
Първата част е относително вярна, макар че се изхарчиха със санкция на парламента, втората, за отдавна изхарчените....Невярно е. Невярна е тезата, че онези пари нямаха ефект за икономиката. Ние се сурнахме с 5%, а останалите от нашата група с по 20%Може да има само едно обяснение за такъв касов дефицит, и той е в плащания по европрограмите, за да се спазят сроковете за правилото N+2 години. Ако е това, то е оправдано, защото ще се възстановят на по-късен етап. Ще видим в края на месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 10 години
Това много ми напомня как се изхарчиха едни 3-4 млрд. в декември 2008 . И тогава и сега ефект за икономиката нямаше - демек парите са изхарчени отдавна в края на годината просто се отчитат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
Graf
преди 10 години
Хм...До края на ноември дефицитът е -572,00 милиона. Орешареца да не ни намеква, че през декември са опукали между 1 и 1.4 милиарда? Над приходите за месеца?"Бюджетният дефицит най-вероятно ще достигне 1,5 - 1,9 млрд. лева."Или премиерът е изпуснал от контрол финансовото министерство, или няма и грам предствата за движението по сметките на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
голееееем оптимист беи да е повече ще признае само за до 250 милиона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още