IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Данев: Без политическа стабилност няма инвестиции

Бизнесът търси успокояване на обществено-политическата ситуация, за да се подобри цялостната бизнес среда, отчита анкета на БСК

14:40 | 16.12.13 г. 2
Б. Данев: Без политическа стабилност няма инвестиции

Ако големите проекти в българската енергетика – "Южен поток" и седми блок на АЕЦ "Козлодуй", се случат без ангажимент от държавата и данъкоплатеца, ще се смени и инвестиционната среда в страната. Тази позиция изрази изпълнителният председател на БСК Божидар Данев по време на представяне на резултатите от годишната анкета на камарата за бизнес средата през изминалата година.

За всички трябва да е ясно, че без политическа стабилност, няма инвестиции, заяви Данев. Той посочи, че без съмнение политическата обстановка е пречка номер едно за бизнеса.

"В последните години няма нито един сериозен инвеститор и не можем и в бъдеще да разчитаме да се появи такъв – нито от съседните ни страни, нито от по-далечни, точно заради нестабилната политическа обстановка", коментира изпълнителният председател.

По повод на напредъка по двата енергийни проекта в последната седмица Данев заяви, че Българската стопанска камара е "за" развитието на енергетиката, но не за сметка на българската икономика, на държавните структури и българския данъкоплатец. "Държавата не трябва да поема ангажимент за изкупуване на енергия. Хубаво е да имаме инвеститор и да развиваме ядрената енергетика, но без ангажимент на държавата", категоричен е Данев. За "Южен поток" той коментира, че е "великолепна" инвестиция, защото ще създаде много нови работни места.

Като посочи, че в момента се води опасна политика в енергетиката, Данев допълни, че реверансът към цената на електричеството за битовия потребител не трябва да е за сметка на икономиката. Грешните сигнали, които изпращаме с ценообразуването на тока, ще продължат да клатят енергетикат, смята той.

В анкетата си стопанската камара отчита желанието на бизнеса за успокояване на обществено-политическата ситуация, за да се подобри цялостната бизнес среда. Само 17% от анкетираните смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори  веднага, според 44% е разумно те да бъдат през 2014 г. Заедно с тези за Европейски парламент, а всеки трети смята, че правителството трябва да изкара пълния си мандат.

Протестите от зимата срещат одобрението на 55% от анкетираните, а тези от лятото са подкрепени от 42%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
И кои сте Вие другите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още