IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят се резерви за ново намаление на цената на тока

Има вариант нощната тарифа да поевтинее, смята червеният депутат Красимир Янков

17:25 | 12.12.13 г. 3
Търсят се резерви за ново намаление на цената на тока

Цената на тока може да намалее, защото могат да бъдат намерени резерви за цената на нощната тарифа, коментира депутатът от „Коалиция за България“ Красимир Янков, цитиран от агенция „Фокус“.

Той е убеден, че промяна на методологията ще даде възможност за зимния период цената на тока да бъде задържана на тези нива, стана ясно след заседанието на подкомисията за наблюдение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Усилията на народните представители в подкомисията са за повече публичност и отношение към всички сигнали на неправителствени организации и граждани, за да се търсят възможности за оптимизиране работата на участници в процеса, формиращ крайната цена за битови потребители и промишлени цели“, обясни Янков.

В 6-те месеца, през които работи Народното събрание, достатъчно ясно и категорично се възлага на тези, които имат отношение, да се търсят допълнителни резерви, да не се стигне до повишаване на цената и ако е възможно, да бъдат намерени резервите за намаляване на цената на електроенергията, обясни още той.

Според Янков действията на парламента помагат за прогнозируемост на средата по отношение на цена на енергоресурса, а така България отново ще бъде привлекателен център за правене на бизнес и на външни инвеститори, което очакваме, посочи той.

„Намаление на цената на тока ще стане ясно след анализите, които ще бъдат предоставени за разглеждане от ДКЕВР. Смятам, че ДКЕВР ще вземе предвид всички възможности за резерви, за да отговори адекватно на обществената заявка на всички български граждани за задържане или намаляване на цената“, обясни още депутатът, допълвайки, че регулаторът е независим орган и няма да има политическо решение за цената на тока. 

Припомняме, че в сряда стана ясно, че председателят на ДКЕВР Анжела Тонева е подала оставка. Съмненията на ГЕРБ за напускането й бяха свързани с прекомерен натиск за намаляване на цената на тока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Напротив. Не си губят времето. За някого е много удобно. Защо да работят за повишаване на доходите!? По удобно е да работят за фалит. Хем пред избирателя се докарват, хем след евентуален фалит купуват на безценица. И в двата случая плаща данъкоплатеца, а не бенефициентите . . ;) Схемата е стара. Да си припомним какво се случи с големите структуроопределящи предприятия на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Абе, тези защо си губят така времето? Вместо да търсят начин за ускоряване на растежа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още