IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eлектронни услуги са по-реалистична цел от цялостно електронно правителство

Усвоени са 54% от еврофондовете, каза на среща с Американската търговска камара премиерът Орешарски

14:53 | 16.01.14 г. 1
Eлектронни услуги са по-реалистична цел от цялостно електронно правителство

Въвеждането на електронно правителство е скъп и дълъг процес, затова сега можем да говорим за електронни услуги. Това каза на среща с Американската търговска камара премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпроси от страна на бизнеса за въвеждането на електронното правителство.

Орешарски припомни, че за целта се иска много работа от страна на администрацията. „Бях безкрайно изненадан, като разбрах, че само в едно ведомство експертите работят с 42 различни софтуера. Работим упорито, но трябва да си даваме реална сметка за ситуацията“, обясни премиерът.

Той коментира икономическата ситуация в страната като припомни, че пет години след разгръщането на глобалната икономическа криза ситуацията остава неустойчива, особено за европейските икономики, които бяха тежко засегнати. Особено ярко се откроиха загубите на конкурентоспособност в някои европейски икономики, както и големите бюджетни дефицити и високите нива на публичните дългове, които препятстваха ефективните антициклични програми, каза Орешарски.

Днес е важно да се подобри конкурентоспособността и да се смекчат дисбалансите, както и да продължи процесът на фискална консолидация, отбеляза той.

България влезе в кризата преди 5 години в доста по-добра финансова и фискална кондиция, след период на бюджетни излишъци и натрупани фискални резерви. Това предпази от разстройство публичните финанси, които и днес са стабилни, въпреки повишеното равнище на дълга.

Банковата система издържа на кризата, благодарение на строгите регулации.

Днес нашата икономика все още носи белезите на рецесия, затова нашите усилия са в посока преодоляване на последиците. Те могат да се разчетат и в действията ни в отминалите 7 месеца по време на мандата, допълни Орешарски.

Той разясни, че ще има приемственост по отношение на монетарния режим и изискванията към стабилността на банковата система. Ще продължим с целесъобразните инфраструктурни проекти, ще има приемственост във външната политика. Държавата ще има по-активна  роля като регулатор и гарант на конкуренцията, каза премиерът.

Той обеща на фирмите, членуващи в камарата, бюрокрацията да бъде ограничена и тежките разрешителни режими да бъдат заменени с декларативни.

От изявлението му стана ясно, че правителството ще работи за заздравяване на фискалните позиции, засилване на регулациите във финансовия сектор в съответствие с политиката на ЕК, друга цел е създаването на предпоставки за  икономическо развитие.

Последна актуализация: 15:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
Реториката на Орешарски е ясна - не може e-правителство, защото няма къде да денем (извинявам се за по-твърдата дума) ненужните държавни служители. Безработицата ще скочи, недоверието към правителството - също. Истината обаче е една - прекалено много сектори, държавни най-вече, където има хора, които са излишни. БДЖ е един добър пример, служителите в администрацията, полицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още