fallback

Георги Стоев: Правителството изпомпва ликвидността от системата

Национализацията на предприятия е грешна стъпка, коментира икономистът

08:35 | 29.01.14 г. 4

Поредното емитиране на държавни ценни книжа (ДЦК), осъществено преди дни, е още една стъпка в изпомпване на ликвидността на системата, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Георги Стоев.

По думите му правителството започва да се държи като голям играч с големи плащания и се превръща в много активен участник на пазара.  Според него годината ще бъде предизвикателна.

Той подчерта от една страна политиката е последователна, доколкото има очакване от банките и играчите на пазара да се търси финансиране. В този смисъл няма изненада в решенията, които се случват в началото на годината. „Но обстоятелствата са различни и моята препоръка към правителството винаги е била да няма твърде високи очаквания за ликвидността, с която могат да го финансират банките“, коментира Стоев. Той припомни, че само за 2014, управляващите трябва да си осигурят 2.270 млрд. лева за плащания по падежиращи емисии държавни ценни книжа. Икономистът подчерта още, че ревизията на бюджета в края на миналата година е трябвало да бъде направена през призмата на разходната част, не през приходната.

Според управляващия съдружник в Industry Watch национализацията на предприятия е стъпка в грешна посока. Той подчерта, че се надява това да е реторика за част от електората на управляващите, а не реално намерение.

Припомняме, че преди седмица стана ясно, че държавата ще купи "Химко" за 50 млн. лева. Впоследствие бившият икономически министър от правителството на ГЕРБ Делян Добрев остро осъди намерението с думите, че "Химко" няма гара, ТЕЦ и друга инфраструктура, необходима за работата му.

Добрев подчерта още , че не по-малко безумна е идеята за платена национализация на "Ремотекс" Раднево.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:38 | 12.09.22 г.
fallback