IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пласира успешно дълг на стойност 290 млн. евро

Дълговите прехвърляеми заеми Schuldschein са с матуритети от 7, 10 и 15 години

15:25 | 14.12.13 г. 55
МФ пласира успешно дълг на стойност 290 млн. евро

България приключи успешно частното пласиране на прехвърляемите заеми Schuldschein с матуритети от 7, 10 и 15 години, посочи в прессъобщение Министерството на финансите (МФ).

Обемите на държавните ценни книжа (ДЦК) са съответно 30,5 млн. евро (при годишна лихва 3,397% за 7-годишния заем), 103,5 млн. евро (при годишна лихва 4,10% за 10-годишния заем) и 156 млн. евро (при 4,60% годишна лихва за 15-годишния заем).

МФ отбеляза, че инвеститорското търсене е превишило максимално определения размер на заемите, но предвид високия интерес към ДЦК на вътрешния пазар и лимитите за държавния дълг, ведомството е решило да одобри общ обем от трите заема в размер на 290 млн. евро.

Съвместни водещи мениджъри по сделката са били Deutsche Bank и Raiffeisen Bank International. UniCredit Bulbank пък e участвала в транзакцията като ко-водещ мениджър.

От финансовото ведомство се похвалиха, че България е първата държава от Югоизточна Европа и втората в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), която успешно използва частно пласиране на дълг за суверени с инвестиционен клас кредитен рейтинг. В страните от Западна Европа този инструмент е традиционен, а в ЦИЕ този алтернативен начин на финансиране се използва често от Полша.

С това частно пласиране на дълг суверенната лихвена крива на България се удължава до 15-годишен матуритет с продукт, който не подлежи на пазарни промени на цената. В допълнение, заемът с 15-годишен матуритет е в размер на 156 млн. евро и представлява над 50% от обема на транзакцията.

Според МФ концентрирането на инвеститорите в дългия край на лихвената крива подчертава дългосрочния им ангажимент към България и спомага за оптимизиране на матуритетния профил на държавния дълг на страната.

Вижте коментар по темата на икономиста Георги Ганев!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 7 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
От тук следва, че всички кредитори на държави (напр. МВФ, ЕЦБ, Световната Банка) искат реформи срещу париТЕ които заемат. Следователно, ЗА ДА ИМА РЕФОРМИ, трябва да има нужда от пари (на съответната държава), срещу които да се поискат/поръчат РЕФОРМИТЕ от съответния кредитор и съответно да се направят!Та => на тъпия въпрос на "misanthrope": - И защо реформите се правят когато няма пари? логичния отговор е: - защото когато има пари - няма нужда от Реформи!!!Коментар 40 !!!От тук следва, че всики останали спорещи - "hex" и "Димитър Вучев" - не могат да ползват аргумента "си" ("Защото политиците нямат стимул за реформи, без което няма да стане.") за твърдението че САЩ НЯМА ДА ВРЪЩАТ ДЪЛГА СИ НА ФЕД: именно защото -> "без реформите няма да стане", а за да ги има трябва да има нужда от пари => САЩ трябва да връщат дълга си на ФЕД!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 6 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
ако си наистина толкова ограничен да не СХВАНЕШ примера с МВФ, ще го допълня със Световната Банка и ЕЦБ !!!!- дано субективизма ти позволи да видиш липсата на субективизъм в принципа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 7 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
e хайде проследи по-конкретно на КОИ участник Липсата на знания, аргументи и факти изведоха разговора - аз нямам проблеми и в тази област да продължа :)))))))))))))) - обективно последния смислен отговор на *** и инато-опърничево несхващане и отмятане от страна на опонента ми, е от мен!Хайде да върнем дискусията :)))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 0
krez
преди 10 години
Липсата на знания, аргументи и факти в една област, доведе до навлизане на дискусията в друга област, в случая психиатрията. За съжаление участниците не се съсредоточиха в уточняване на симптоматиката и снемане на анамнеза, а се ограничиха само с някои квалификации като преминаха направо към диагностика. Бих отметнал че създадените условия инспирират инсуфициентна прецизност и резултират перманентен рецидив на симптоматиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 6 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
аз сам не си отговарям а пиша допълнения към постовете си, които не са отделни постове! Но това можеше да го разбереш САМО ако знаеше, че има ограничение за броя символи в текстовото поле, и не беше толкова субективно самовлюбен, че да допуснеш че може да има друга обективна причина, ОСВЕН желанието ти да не съм прав за нещо! А с последния си коментар подчертавам че е също продължение на предните! Та промиващия те субективизъм те прави допълнително oще по-ограничен... не само ***... да знаеш - а нивото му си е психическо заболяване наистина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 7
misanthrope
преди 10 години
:)Какво да кажа на човек, който сам си отговаря на постовете и сам си пише плюсове.Да си говориш сам си е психическо заболяване, да знаеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Следващия, на който позволих да ме обижда толова дълго, завърши подобаващо и неблагодарно разговора с поредния злобен и безпомощен (-) !!!Поне каже едно "мерси" за загубеното ми време! - ясно е, че никога няма да си признаеш какво си научил от мен ;))))))))На теб пожелавам същото - моли се тези дето те манипулират по безкрайно много и неразбираеми за теб начини, да са по-добронамерени към теб, отколкото си ти към останалите, а безкрайната ти ограниченост ще направи процеса субективно-погледнато толкова естествен за теб, че ще ти изглежда неизбежно задължителен ;))))))))))))))- дядо ви МАВИ ще излезне напълно ПРАВ още веднъж -> занимаването с абсолютни *** е тотална загуба на време...++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
ако си наистина толкова ограничен да не СХВАНЕШ примера с МВФ, ще го допълня със Световната Банка и ЕЦБ !!!! - дано субективизма ти позволи да видиш липсата на субективизъм в принципа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 7 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
"Ти от кога започна да вярваш на разни субективни авторитети като МВФ?"аз не вярвам в нищо! - аз гледам не-субективно реалността! - ако ти си издател/заемател на пари - ще давам теб за пример!"МВФ е от управляващите, които не позволяват на маймуните да се отърсят от субективизма си. " - напротив. не не позволяват да се отърсят от субективизма си, а им Налагат субективизма!"Мога да ти кажа защо МВФ налага реформи, но няма смисъл." - ПРИЧИНАТА поради която налагат реформи няма отношение към разговора!! Не се извъртай като маймунски *** на въртяща се *** :)))))))))))))"Или си много глупав, за да ме разбереш или просто отказваш да си признаеш, че аргументите ти са несъстоятелни" - Напротив, това че те превъзхождам по -всичко е видно дори и за теб :))))))Ти нямаш аргументи за нищо освен да позлваш субективизма си, който не може да запази дори това за което го притежаваш - АЗ-а ти :)))))))))))))))))))))====================================
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 9
misanthrope
преди 10 години
Ти от кога започна да вярваш на разни субективни авторитети като МВФ?МВФ е от управляващите, които не позволяват на маймуните да се отърсят от субективизма си. Мога да ти кажа защо МВФ налага реформи, но няма смисъл. Или си много глупав, за да ме разбереш или просто отказваш да си признаеш, че аргументите ти са несъстоятелни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още