IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пласира успешно дълг на стойност 290 млн. евро

Дълговите прехвърляеми заеми Schuldschein са с матуритети от 7, 10 и 15 години

15:25 | 14.12.13 г. 55
МФ пласира успешно дълг на стойност 290 млн. евро

България приключи успешно частното пласиране на прехвърляемите заеми Schuldschein с матуритети от 7, 10 и 15 години, посочи в прессъобщение Министерството на финансите (МФ).

Обемите на държавните ценни книжа (ДЦК) са съответно 30,5 млн. евро (при годишна лихва 3,397% за 7-годишния заем), 103,5 млн. евро (при годишна лихва 4,10% за 10-годишния заем) и 156 млн. евро (при 4,60% годишна лихва за 15-годишния заем).

МФ отбеляза, че инвеститорското търсене е превишило максимално определения размер на заемите, но предвид високия интерес към ДЦК на вътрешния пазар и лимитите за държавния дълг, ведомството е решило да одобри общ обем от трите заема в размер на 290 млн. евро.

Съвместни водещи мениджъри по сделката са били Deutsche Bank и Raiffeisen Bank International. UniCredit Bulbank пък e участвала в транзакцията като ко-водещ мениджър.

От финансовото ведомство се похвалиха, че България е първата държава от Югоизточна Европа и втората в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), която успешно използва частно пласиране на дълг за суверени с инвестиционен клас кредитен рейтинг. В страните от Западна Европа този инструмент е традиционен, а в ЦИЕ този алтернативен начин на финансиране се използва често от Полша.

С това частно пласиране на дълг суверенната лихвена крива на България се удължава до 15-годишен матуритет с продукт, който не подлежи на пазарни промени на цената. В допълнение, заемът с 15-годишен матуритет е в размер на 156 млн. евро и представлява над 50% от обема на транзакцията.

Според МФ концентрирането на инвеститорите в дългия край на лихвената крива подчертава дългосрочния им ангажимент към България и спомага за оптимизиране на матуритетния профил на държавния дълг на страната.

Вижте коментар по темата на икономиста Георги Ганев!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ако дълбочината на ума ти не позволява намирането на отговор на зададените въпроси И поради липса на реална представа какво става около теб, то има много по-лесен практически начин да намериш отговор на въпроса /ключа към разбиране на собствената ти глупост/ -> "И защо реформите се правят когато няма пари? "------------------------------------------------------------------------------------практически начин: провери кога МВФ иска/налага реформи - когато депозираш пари в него или когато вземеш кредит от него!! Та съответно когато имаш пари или когато нямаш пари се налагат Реформите ;))))))))------------------------------------------------------------------------------------Това ще ти спести главоболието по намиране на отговори на въпросите, които явно ти не можеш да си зададеш!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Наистина ли не можеш да разбереш какво казвам? Честно ли? - или ти доставя удоволствие самото заяждане? - мога да ти обясня много неща, но не виждам смисъл!...ако не се заяждаш , а си просто много глупав, то Помисли си кога започна кризата, с какво се прояви ТЯ и какво се наложи като следствие после...та пак си задай въпроса, какво представляват Реформите, и кога има необходимост от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
И кой казва? Субективизма ти ли?Реформите е очевидно кога се правят и кой, но маймуните така трябва да си мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"И защо реформите се правят когато няма пари? " - защото когато има пари - няма нужда от Реформи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
И защо реформите се правят когато няма пари? Това от твоята субективна гледна точка ли го изкопа? Или така трябва да мислят маймуните заради промиването на тези които ви управляват?:))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Не човек, ти имаш проблем с комполексите, като следствие от вътрешното ти усещане за конфликт на представите ти за реалността в главата И реалността извън главата ;))) - иначе щеше първо да усетиш, че нито ти можеш да ми дадеш нещо от което аз да се почуствам велик, нито аз имам нужда от това!! а обратно - би усетил нещо друго..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
ЩЕ ти покажа че наглостта ти е по-голяма от глупостта ти:"питам пак и получавам това "Защото политиците нямат стимул за реформи, без което няма да стане. Ето, в едно изречение ти отговорих :)"аз отговарям "а колегата си противоречи, защото реформи се правят когато няма пари, а не когато има пари, от тук следва че за да се правят реформи, пак трябва да се връща дълга... "Та от това дето обезсилвам и даже доказвам ползваните аргументи на контрагента че не са в негова, а в моя полза не е ли аргументация?? Та ми приписваш това: "Твоята аргументация, аз съм прав щото вие сте субективни маймуни пък е вън от всякакъв коментар. "П.С. за важните неща - аз не ги казвам за запечатани като теб !! За твое съжаление тук има много хора различни от маймуните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Кое да ми отърва бе човек? Ти имаш нужда хората да ти се възхищават и да се чувстваш някакъв по-велик и много по-умен от останалите, за това и пишеш и коментираш от такава позиция, с което дразниш доста. Казвам ти съвсем доброжелателно, имаш проблем с главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
абе защо разбирате само това което ви оттърва за запазване на аз-а и разбиранията за света които имате...а не разбра ли нещо за аргументите с което не бях съгласен?? - защо никой не разбира това което не му оттърва??? Това не е ли запечатаност на съзнанието и ума???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Мисля, че няма да ми липсват "важните" неща които казваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още