IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пласира успешно дълг на стойност 290 млн. евро

Дълговите прехвърляеми заеми Schuldschein са с матуритети от 7, 10 и 15 години

15:25 | 14.12.13 г. 55
МФ пласира успешно дълг на стойност 290 млн. евро

България приключи успешно частното пласиране на прехвърляемите заеми Schuldschein с матуритети от 7, 10 и 15 години, посочи в прессъобщение Министерството на финансите (МФ).

Обемите на държавните ценни книжа (ДЦК) са съответно 30,5 млн. евро (при годишна лихва 3,397% за 7-годишния заем), 103,5 млн. евро (при годишна лихва 4,10% за 10-годишния заем) и 156 млн. евро (при 4,60% годишна лихва за 15-годишния заем).

МФ отбеляза, че инвеститорското търсене е превишило максимално определения размер на заемите, но предвид високия интерес към ДЦК на вътрешния пазар и лимитите за държавния дълг, ведомството е решило да одобри общ обем от трите заема в размер на 290 млн. евро.

Съвместни водещи мениджъри по сделката са били Deutsche Bank и Raiffeisen Bank International. UniCredit Bulbank пък e участвала в транзакцията като ко-водещ мениджър.

От финансовото ведомство се похвалиха, че България е първата държава от Югоизточна Европа и втората в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), която успешно използва частно пласиране на дълг за суверени с инвестиционен клас кредитен рейтинг. В страните от Западна Европа този инструмент е традиционен, а в ЦИЕ този алтернативен начин на финансиране се използва често от Полша.

С това частно пласиране на дълг суверенната лихвена крива на България се удължава до 15-годишен матуритет с продукт, който не подлежи на пазарни промени на цената. В допълнение, заемът с 15-годишен матуритет е в размер на 156 млн. евро и представлява над 50% от обема на транзакцията.

Според МФ концентрирането на инвеститорите в дългия край на лихвената крива подчертава дългосрочния им ангажимент към България и спомага за оптимизиране на матуритетния профил на държавния дълг на страната.

Вижте коментар по темата на икономиста Георги Ганев!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 15
hex
преди 10 години
Ти за опростяването на дълга на Бразилия някога чел ли си нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 24 rate down comment 7
iivanoff
преди 10 години
Допълнение за нещастника с урочасаното име:Отговарям ти преди да напишеш поредната глупост - можеш да го приемеш и като безплатен съвет по принцип: - Прочети добре разговора в който решаваш да се намесиш и дори да заемеш страна!! - става думи не за кол. улеснения, а за ДЪЛГА НА САЩ!!! Просто изхождам от проверения вече обзел те напълно субективизъм с всички произлизащи от него злини, от избора на урочасаното ти име, до намесването в разговор, без да си имаш Хал-Хабер за какво става въпрос, но изхождайки от ДРУГ мой коментар под ДРУГА статия, да решаваш СУБЕКТИВНО, че разговора е за "същото", без даже да си разбрал, че "същото" го използвам в другата статия, замо за подиграване на грешното мислене на събеседник, и то в коренно различен смисъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 23 rate down comment 10
iivanoff
преди 10 години
Както казвам всеки път като следствие от елементарно логическо съждение самопроизлизащо от елементарно обективно сравняване, когато някоя *** се опита да ме определи - все ме понижава :))))))))))))))))))))))това е елементарно следствие от субективните ви ограничения и абсолютния стремеж да запълните липсите си в реалността с мечтите на АЗ-а ...А за печатането на долари и субективното ви обяснение на случващото се - повече е в главата ви, отколкото в промивките с които ви управляват!Та да разбирам ли, че твоята субективно-облъчена персона, аналогично на "автора" приема, че САЩ няма да връща дълга си на ФЕД??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 19
hex
преди 10 години
Драги Иван-офф, тия напечатани долари се инвестираха в райони като Югоизточна Азия и Латинска Америка. Инвеститорите са реални собственици там. Не само че няма да връщат пари, но и дори още много ще вземат. Това е трика. Обедняват останалите за сметка на собственото си окрупняване. Жалко, че се имаш за икономист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
Димитър Вучев,*** както и да се завърти, *** и си остава пак отзад!! ;))) - надявам се да разбираш аналогията с твоето държане и извъртане...А относно оценяването на коментарите - бях написал един коментар, от който дори и "автора" би разбрал субективната манипулация на която е "позволил" да бъде подложен, но предвид абсолютно ниското и лишено от доблест и самокритика събеседване и съответно оценяване - реших да си го запазя за себе си :)))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 28 rate down comment 11
iivanoff
преди 10 години
Хa, Хa, Хa...Кой ти слага толкова плюсове на глупостите? - ти ли ;)))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 29 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
Ха, ама ти четеш ли ми отговорите? - точно за да се правят реформи се налага /отгоре и отстрани на държавното управление/ намаляне на паричното предлагане, а връщането на все по-голям дълг, ще го създаде!!! От тук следва, че се налага връщане на дълга и следователно, реформите не са аргумент за невръщането му!А според мен - ти нямаш даже собствени аргументи за "мнението си", че САЩ няма да връщат дълга си на ФЕД!!Това е твое субективно мнение, градящо се на очаквания и желания /лични/ и е супер тъпо, човек, използващ подобно "мислене и аргументи" да е писател, под каквато и да е форма!Прокарваш чрез субективизма си манипулацията и спомагаш на хората да са маймуни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 23
Димитър Вучев
преди 10 години
Аз лично не виждам реализирани каквито и да е реформи по отношение на дълга в последните години. Ако смяташ, че има такива при положение, че таванът на дълга постоянно се вдига, нямам какво повече да коментирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 25 rate down comment 12
iivanoff
преди 10 години
трябва да се връща дълга... та от тук следва, че правилното изречение е " "политиците имат стимул за реформи, когато САЩ връща дълга си на ФЕД" - та клишето му с реформите не мина, а аз още очаквам отговора му на Димитър Вучев - защо СМЯТА че САЩ няма да връщат дълга си??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 18
iivanoff
преди 10 години
*** тук наистина ли е пълно с ***??на въпроса ми защо "мисли" колегата че САЩ няма да връщат дълга си на ФЕД, ми се отговори с "политиците нямат стимул за реформи, без което няма да стане."а колегата си противоречи, защото реформи се правят когато няма пари, а не когато има пари, от тук следва че за да се правят реформи, пак тря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още