IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пласира успешно дълг на стойност 290 млн. евро

Дълговите прехвърляеми заеми Schuldschein са с матуритети от 7, 10 и 15 години

15:25 | 14.12.13 г. 55
МФ пласира успешно дълг на стойност 290 млн. евро

България приключи успешно частното пласиране на прехвърляемите заеми Schuldschein с матуритети от 7, 10 и 15 години, посочи в прессъобщение Министерството на финансите (МФ).

Обемите на държавните ценни книжа (ДЦК) са съответно 30,5 млн. евро (при годишна лихва 3,397% за 7-годишния заем), 103,5 млн. евро (при годишна лихва 4,10% за 10-годишния заем) и 156 млн. евро (при 4,60% годишна лихва за 15-годишния заем).

МФ отбеляза, че инвеститорското търсене е превишило максимално определения размер на заемите, но предвид високия интерес към ДЦК на вътрешния пазар и лимитите за държавния дълг, ведомството е решило да одобри общ обем от трите заема в размер на 290 млн. евро.

Съвместни водещи мениджъри по сделката са били Deutsche Bank и Raiffeisen Bank International. UniCredit Bulbank пък e участвала в транзакцията като ко-водещ мениджър.

От финансовото ведомство се похвалиха, че България е първата държава от Югоизточна Европа и втората в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), която успешно използва частно пласиране на дълг за суверени с инвестиционен клас кредитен рейтинг. В страните от Западна Европа този инструмент е традиционен, а в ЦИЕ този алтернативен начин на финансиране се използва често от Полша.

С това частно пласиране на дълг суверенната лихвена крива на България се удължава до 15-годишен матуритет с продукт, който не подлежи на пазарни промени на цената. В допълнение, заемът с 15-годишен матуритет е в размер на 156 млн. евро и представлява над 50% от обема на транзакцията.

Според МФ концентрирането на инвеститорите в дългия край на лихвената крива подчертава дългосрочния им ангажимент към България и спомага за оптимизиране на матуритетния профил на държавния дълг на страната.

Вижте коментар по темата на икономиста Георги Ганев!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Ти това ли разбра от моята аргументация???Преднамереността ти е блестяща, мога да го призная чистосърдечно!Заради теб и още няколко подобни спирам да казвам важни неща, само ще се подигравам ;)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Упс!Иванов, кво се разпени бе мой човек, почвам да се притеснявам за кръвното ти, не само за психическото ти здраве. Успокой се малко, забрави малко за маймуни, икономика и теория на конспирацията, Сорос и незнам още кой, ще се почувстваш по-добреП.С.Трябва да призная, че аргументацията на г-на Вучев в спора с теб е меко казано наивна. Смешно е, да се цитират сайтове като оу.х.пс и липсата на желание за реформи. Твоята аргументация, аз съм прав щото вие сте субективни маймуни пък е вън от всякакъв коментар. П.П.С Ще връща ли САЩ дълга.. зависи как го гледаш. Най-вероятно не, щото.. да толкова е голям, че няма начин да го върне. Може да се стигне до разни грозни катаклизми в някакъв момент но едва ли. По-скоро ще го отпишат при някакви условия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Мьекащ Млечко ("Ко? Не!"),Отговорих ти на високоинтелигентния пост: "Кво си доказал? Кога? Къде? Ти четеш ли си написаното? "до сега не си бях позволявал на който и да е *** да ме обижда толова много, и при пост от 1 ред аз да му пиша по 1 страница повече от веднъж (!) ... и отговора всеки път да е един злобен и безпомощен (-) !!!От тук нататък ти за мен не съществуваш!!Чети си "Ко? Не!"-то и се моли тези дето те манипулират по безкрайно много и неразбираеми за теб начини, да са по-добронамерени към теб, отколкото си ти към останалите, а безкрайната ти ограниченост ще направи процеса толкова естествен за теб, че ще ти изглежда неизбежно задължителен ;)))))))))))))) - дядо ви МАВИ ще излезне напълно ПРАВ, че занимаването е обсолютни *** е тотална загуба на време...Специални лични "Успехи" в живота ти пожелавам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
чета си го да, а ти мислиш ли преди да пишеш?Я се върни първо и прочети първия си коментар в отговор на мой коментар ТУК в този сайт! Я си представи че си на мое място и някой ти напише това... как се чувстваш? Изобщо можеш ли да се погледнеш отстрани?А сега искаш да се обяснявам за този разговор ли - за последно се занимавам с теб:Чета този коментар 5 "Колкото и да изтеглиш, все някога трябва да го върнеш. Освен ако не си САЩ, разбира се."и питам простичко "а кое те кара да си мислиш, че САЩ няма да връщат??"получавам в отговор това "Това - http://ow.ly/rLwtJ :) A сумите вече са и по-високи."питам пак и получавам това "Защото политиците нямат стимул за реформи, без което няма да стане. Ето, в едно изречение ти отговорих :)"аз отговарям "а колегата си противоречи, защото реформи се правят когато няма пари, а не когато има пари, от тук следва че за да се правят реформи, пак трябва да се връща дълга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 2
hex
преди 10 години
Кво си доказал? Кога? Къде? Ти четеш ли си написаното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
ама ти друго освен маймунски не знаеш бе :))))))) - върни се назад и прочети кой и откъде започва глупостите!Доказах на този дето започна да защитаваш че блещи безсмислени и ДАЖЕ обратни аргументи на това което защитава, а ти ми даваш примери от "пералнята" дето Ви промиват мозъците! - за Бразилия докъдето я докара овчата ти мисъл, съм ти дал ключ ама не можеш да схванеш толкова надълбоко!...написах ти и че си манипулиран...провери къде е златото!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 1
hex
преди 10 години
Пиша ти го на *** маймунски, та белким прихванеш. Ами не остана място за рационална аргументация след като ти подхвана на емоционална. "Ко? Не!" Май е твърде сложно за теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 7
iivanoff
преди 10 години
Брей, урочасания потъна в собствената си злоба и безпомощност, въпреки крепежите на всичките си промивки погълнати по маймунски с цялата възможна субективна сила! - разбирам те и ти съчуствам - доколкото си позволявам де, все пак избора да си *** си е субективно твой! Та за да довършим процеса на саморазрушение, вземи прочети нещо за останалите държави-експерименти - белким с'х'фанИш нещо от там... виж "новините" за Еквадор, Исландия, Кипър, Греце, Аржентина ... то ясно че за Бразилия нищо не си разбрал!!!:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 9
hex
преди 10 години
На цели три езика? Значи на български, маймунски, но кой ли е третият ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 6
iivanoff
преди 10 години
Чел съм всичко за което ти или маймуните около теб могат да се сетят и то на 3 езика! - та на теб това ли ти е аргумента, че САЩ няма да връща дълга си на ФЕД?златото, златото... не е лесна и твоята: то да си уручасан разбирам, ама субективния идеализъм също не прощава!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още