IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таня Андреева: 400 болници за България са прекалено много

Липсата на контрол е довелa до състояние на фалит на болнични заведения, смята здравният министър

09:02 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Таня Андреева: 400 болници за България са прекалено много

„400 болници за 7- милионна България са прекалено много”, заяви в ефира на БНТ министърът на здравеопазването Таня Андреева. Тя допълни, че проблемът „честно трябва да бъде поставен пред хората и ако има друга болница на 10-20 километра, която да предоставя пълно лечение, тяхната болница ще трябва да бъде затворена”.

Здравният министър не се отказва от идеята за изграждането на 11 спешни центъра за медицинска помощ, макар че за тази система ще е нужен голям паричен ресурс. Андреева коментира, че вероятно изграждането на тези центрове ще отнеме 2-3 години.

Почти целият ресурс на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отива за медикаменти и медицински изделия. „Това не е нормално за развития свят, към който се стремим. Там само половината от средствата отива за медикаменти”, обясни още Андреева. Трябва да има промяна в правилата, за да останат пари и за клинични пътеки, за болници и медици, допълни тя.

Отварянето на позитивния лекарствен списък само веднъж в годината няма да остави болни без лекарства, категорична беше Таня Андреева. „Те няма да чакат година, за да получат лекарства, дори и в момента за някои заболявания има по 2-3 медикамента”, коментира тя и допълни, че има случаи на вкарване на лекарства в списъка, без да бъдат изваждани други, дори и да има резистентност към тях от пациентите.

Здравният министър коментира и данните от одита в здравеопазването, изготвен от Сметната палата.  Системата е затлачена – не се усвояват добре европейски средства, болници са пред фалит, а основната причина е липсата на контрол и решения, взимани без мисъл, допълни тя. 

За да бъде преодоляно това положение се назначават нови специалисти, които да контролират финансовото  управление на болниците. Самите болници са изготвили оздравителни планове.

Таня Андреева допълни още, че проверката във Фонда за лечение на деца ще приключи в края на февруари. Ако се установят нарушения, може да се стигне и до уволнение на ръководителите на фонда, предупреди тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още