IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК анализира сделка за "Атоменергоремонт"

Дружеството извършва ремонтни дейности в блоковете на АЕЦ "Козлодуй"

08:38 | 30.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК анализира сделка за "Атоменергоремонт"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство относно концентрация между предприятията „Бултрейд Корпорейшън” и „Атоменергоремонт”, става ясно от страницата на регулатора.

Делото е образувано на 23 януари 2014 година по искане на „Бултрейд”. По закон няма краен срок за произнасяне от страна на регулатора, тъй като подобни производства обикновено се характеризират с повишена фактическа и правна сложност. Не става ясно и каква е сумата по сделката, нито какъв дял от „Атоменергоремонт” ще придобие „Бултрейд Корпорейшън”.

„Атоменергоремонт” е дружество, създадено през 1974 година, с основна дейност ремонт на оборудването на АЕЦ „Козлодуй”. В последните години дейността му се разширява като изпълнява редица проекти  за модернизация и цялостно изграждане на обекти в топлоелектрически централи и други промишлени предприятия.

От края на 2004 година дружеството е собственост на „Българска енергийна компания”.  Приватизацията на „Атоменергоремонт” обаче не минава без скандали – прокуратурата обжалва решението на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация, с което е избрана „Българска енергийна компания” за купувач на 70% от капитала на дружеството.

След обжалване от страна на купувача обаче Върховният административен съд (ВАС) не намира нарушения, които да изискват прекратяване на процедурата. Цената по сделката беше 15,63 млн. лева. В договора за приватизация беше записано изискването да не се променя основният предмет на дейност на дружеството за срок от 5 години и да бъдат инвестирани 6,19 млн. лева в него.

При приватизацията на дружеството от Агенцията по приватизация изчислиха, че държавата е на печалба от сделката. Оценката на 100% от капитала на дружеството е над 11,6 млн. лева, а за дела от 70% - над 8,1 млн. лева. Получената сума пък е над 15,6 млн. лева.

Компанията притежава производствена база на площадката на ядрената централа, в която са разположени работни халета, оборудвани с металообработващи машини и инструменти.

През 2006 година “Атоменергоремонт” ЕАД изпълнява част от програмата за реконструкции и модернизации на блокове 5 и 6 – самостоятелни дейности по мярка „Подобряване на сеизмичната устойчивост на оборудване от системите за безопасност на 5 и 6 блок” и като участник в Консорциум „Атоменергостройремонт” - дейности по мярка „Подобряване на сеизмичната устойчивост на носещите конструкции на ЕП-2”.

Справка в Търговския регистър показва, че дружеството „Бултрейд Корпорейшън” е регистрирано през 2008 година, а в предмет на дейността е записано изграждане, монтаж и ремонт на енергетично оборудване. В края на май 2013 година е извършена промяна в управлението и собствеността – тогавашният собственик Валентин Терзийски прехвърля правата си на Борис Методиев.

Свързани компании:

Атоменергоремонт АД(ATOM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още