IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция отваря границите за български камиони, ако получи исканите разрешителни

В момента камионите на турските превозвачи използват алтернативен маршрут през Гърция

10:03 | 04.02.14 г. 2
Турция отваря границите за български камиони, ако получи исканите разрешителни

Турция ще отвори границите за българските тирове, след като получи всички искани разрешителни. Това става ясно от изявление на турския министър на транспорта, морската администрация и съобщенията Лютфи Елван.

Той е заявил, че има проблеми при международните превози, произтичащи от поведението на България. На пресконференция той е подчертал, че са постъпили оплаквания от страна на международната Асоциация на турските превозвачи, че българските превозвачи получават по-големия дял от транзитните превози на стойност между 500 и 750 млн. евро и Турция настоява нейният дял да бъде увеличен, съобщи БНР. 

Припомняме, че преди дни турската страна обяви за невалидни всички еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни. Това решение е взето едностранно от Турция, а като причина за предприемане на тези действия властите изтъкват, че България е трябвало да предостави 125 хил. транзитни разрешителни за тази година на техните превозвачи, но са предоставени едва 15 хил. Междувременно Турция спря да пропуска български камиони през границата. България също не пуска турски камиони.

Министър Лютфи Елван е припомнил, че за България е осигурила само 15 000 разрешителни от предвидената квота от 125 000.

Подчертавайки, че в направените от българска страна изявления по този повод е било изразено желание проблемът да бъде разрешен, той заяви: „Целта е да запазим интересите на нашите превозвачи. Когато бъдат осигурени останали разрешителни, Турция ще отвори границите за българските тирове. Засега нямаме трудности. Продължаваме да следим непрекъснато обстановката. Ние също искаме проблемът да бъде разрешен в най-скоро време. Засега на Капъкуле няма сериозен наплив на тирове”.

Поради проблемите на българската граница турските превозвачи, освен Капъкуле, ползват Ипсала на границата с Гърция, а за Италия и Украйна комбинираните (Ро-Ро) превози. Междувременно, турски източници съобщиха, че на граничния пункт между Турция и Гърция - Ипсала се е образувала 1-километрова опашка от чакащи турски тирове.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Никакви отстъпки на Турците! Достатъчно са им правени до сега! Трябва да се научат да ни уважават повечко! Имаме ЕС зад нас и ТРЯБВА да се възползваме от този факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Jekata
преди 10 години
Той да тръгне потока през Сърбия, да мине снега, пък да видим песента. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още