fallback

Найденов: Отбраната не е само сектор, който гълта средства от бюджета

Ще има специален режим за обществените поръчки в сектора на отбраната, обеща вицепремиерът Даниела Бобева

14:04 | 11.02.14 г.

На отбраната не трябва да се гледа само като на сектор, който генерира бюджетни разходи или консумира средства, категоричен беше ресорният министър Ангел Найденов на Националния форум "Правителство – Бизнес. Рестарт на икономиката".

По думите му голяма част от годишния бюджет на ведомството от около 1 млрд. лева практически се връща в икономиката под формата на разходи за текуща издръжка, потребление на стоки и услуги, стимулиране на вътрешния пазар и др.

Найденов заяви, че с фирми от българската отбранителна индустрия са сключени договори за 7,2 млн. лева за доставки и услуги само за второто полугодие на 2013 година. Докато на практика отношенията на министерството с предприятията от българската отбранителна индустрия за предишните четири години са били сведени до нула.

"Има един-единствен договор от 2009 година между Министерството на отбраната и ВМЗ-Сопот на стойност 6 000 лева", изтъкна министърът.

Министерството е и един от най-големите работодатели на частни охранителни фирми, за които отделя между 11 и 14 млн. лева на година, изтъкна Найденов. Освен това средногодишно използва 40 млн. лева за горива и отделя 35 млн. лева през Военно-медицинска академия (ВМА) за лекарства и консумативи.

Министърът съобщи, че предстоят нови процедури по Закона за обществените поръчки на стойност 30 млн. лева. По думите му възможност за българските производители в отбранителната индустрия е индивидуалната екипировка на войниците и окомплектоването на личния състав с облекло и снаряжение.

Министърът също смята, че трябва да бъдат облекчени процедурите по Закона за обществените поръчки и за обжалване и произнасяне на компетентни органи за тръжни процедури, за да се стимулира бизнесът.

Вицепремиерът Даниела Бобева добави, че се върви към секторни обществени поръчки и по отношение на специалната продукция, каквато е и тази от сектора на отбраната, ще има специален режим. Найденов увери, че се полагат усилия, когато се договаря доставката на въоръжение и техника отвън, да се договарят и условия за реинвестиране и сътрудничество с българските компании.

В подкрепа на българския бизнес е и популяризирането на българските изделия от сектора отбрана и сигурност в чужбина, за което по указание на министъра вече работели и българските военни аташета.

Найденов съобщи още, че в района на летищните писти в Горна Оряховица и Чешнегирово се подготвят за продажба около 500 декара земеделски земи.

Той обаче беше категоричен, че не може въоръжените сили да се използват в помощ на селското стопанство.

Министърът обясни, че 94 модулни формирования участват целогодишно в помощ при снеговалеж, пожари, наводнения, търсене и издирване на загубени хора. Това е достатъчно като отговорност на въоръжените сили по отношение на подкрепата в мирно време, категоричен е той.

Какво се случи досега на срещата между правителството и бизнеса можете да проследите тук

Още новини от България ще намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
fallback