IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП проверява има ли източване на ДДС от търговските вериги

Работи се по промени в Закона за защита на конкуренцията, които да направят търговците и производителите равнопоставени участници, коментира Корнелия Нинова

08:24 | 14.02.14 г. 1
НАП проверява има ли източване на ДДС от търговските вериги

В момента Националната агенция за приходите (НАП) проверява търговските вериги дали източват данък добавена стойност (ДДС), съобщи в ефира на Нова телевизия Корнелия Нинова.

Според нея „щом Пламен Орешарски е казал, значи има сериозни аргументи в тази насока”.

Припомняме, че по време на срещата между правителството и бизнеса във вторник премиерът съобщи, че ще има законодателството, които да спрат практика за източване на данъка, която според него търговските вериги у нас масово прилагали.

Нинова коментира, че се работи и за премахването на таксите, които веригите налагат на производителите. Мерките са вписани в проект на закон за промяна на Закона за защита на конкуренцията.

„Продажбата на стоки на българските производители се поставя под условие - производителят да приеме услуги на търговските вериги, които той не иска”, заяви Нинова. Тя допълни, че всъщност няма различни условия за български и чужди производители, които искат да продават в магазините.

Депутатът посочи и няколко примера за неприемливи такси, без които стоките не се пускат на рафтовете на магазините на веригите. Производителите са длъжни да плащат такса например на боулинг турнир, за участие в списанието на магазина и т.н.

В момента в договорите с производителите търговските вериги са посочили също и че производителите нямат право да продават своите продукти в друга верига на територията на цялата страна на по-ниски цени. „Неустойката е 5 хил. лева”, обясни още депутатът от „Коалиция за България”. Според нея това условие ограничава правото на производителите да определят цените и да имат различна политика за различните райони на страната.

Нинова беше категорична, че няма насилствено да се карат търговците да продават българска стока. Целта на промените в Закона за защита на конкуренцията е търговците и производителите да бъдат равнопоставени участници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Ееехх тия мръсни комунисти! Ще вземат и рекетът налаган от търговските вериги да спрат! Как не ги е срам. А бате Бойко, той не им пречеше, може ли такива работи...Ще вземат да оправят държавата и тогава ние как ще ги свалим от власт. Ама поне сме умни и красиви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още