IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неравенството разрушава социалната тъкан на обществото

Такъв е пътят към достигане на непредвидимост на политическите и социални процеси, смята журналистът Александър Симов

19:18 | 16.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Неравенството разрушава социалната тъкан на обществото

Цената на неравенството е изключително висока, защото то разрушава социалната тъкан на обществото. Когато това стане, се стига до непредвидимост на политическите и социалните процеси, заяви в ефира на Bulgaria On Air журналистът от вестник “Дума” Александър Симов .

Според Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика, неравенството има свои социални последствия. По думите му, когато много хора се чувстват онеправдани, лесно може да се срине баланса в обществото.

У нас проблем е не фактът, че някой е богат, а че е по-привилегирован от друг, тъй като се намира по-близо до властта, категоричен е той.

Симов твърди, че неконтролираният пазар поема в такава посока, че най-силните фирми създават монополно положение, което пък действа като спирачка на ефективния капитализъм по дефиниция. Ето защо капитализмът сам по себе си винаги ражда неравенство.

Според журналиста бедността е най-големият проблем в България и той дълго време е бил пренебрегван.

“Имаме две Българии, които не се познават - едната живее, а другата е потънала в разруха”, коментира той. По думите му държавната политика се е провалила в опитите си да осигури икономически просперитет. Свидетелство за това са протестите от миналата зима.

Ганев смята, че неравенството е неизбежно, независимо дали става дума за капитализъм или не. Въпросът е дали то е наложено със сила или е в друг вид, например чрез измислянето на проекти като Apple и Facebook. Журналистът обаче твърди, че голяма част от хората смятат, че богатите трябва да върнат на обществото шанса, който те самите са получили, както прави Бил Гейтс, занимавайки се с благотворителност.

Ако искаме да ставаме по-богати, трябва да разширяваме възможностите на можещите и на последните 10% от обществото, които се намират най-долу в пирамидата, посочва икономистът. По думите му именно тези 10% не могат да бъдат интегрирани на пазара на труда и продължават да стоят на същото място.

Съсредоточаването на богатството в една група хора не е решение на проблема с неравенството, защото тя ще иска да запази същото статукво и бързо ще се олигархизира, смята Симов.

Според Ганев и чрез данъчната система нищо не може да бъде променено, защото бедните не работят, а олигарсите остават близо до държавата. По думите му неравенството няма как да се реши чрез преразпределяне, защото страната не разполага с толкова големи ресурси.

Единственият начин е да се работи в посока образование и разширяване на пазара на труда. От своя страна държавата трябва да свърши собствената си работа, категоричен е той.

Тя обаче не работи, а когато го прави, не е достатъчно ефективно, коментира Симов. Той смята, че тя от години е атакувана с идеята, че не трябва да има държавни предприятия и тя е лицето на изначалното зло, което пречи на пазарните умове. Проблем е и огромното недоверие в политически институции.

Въпреки това Симов посочва, че държавата трябва да може да наказва големите пазарни играчи, които не действат правилно. 
 

Трябва ли да се противодейства на увеличаващото се неравенство в благосъстоянието на хората по света? Каква роля трябва да играе държавата в такъв процес? Способен ли е пазарът сам да се справи с този дефект? Изпратете ни вашия коментар на info@invrestor.bg и може да спечелите новата книга на Джоузеф Стиглиц "Цената на неравенството".

Наградата е предоставена от Ozone.bg!

Специално за читателите на Investor.bg от Ozone предоставят 10% отстъпка на всеки, който поръча "Цената на неравенството" от електронния магазин. За целта в полето Промо-Код въведете INVESTOR-78 при поръчката. Доставката на всички поръчки е напълно безплатна!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Nikodim
преди 10 години
Пазарната икономика в условията на страни като България води до плутокрация (управление на най-богатите). Плутокрацията е несъвместима с демокрацията (one man - one vote), защото при плутокрацията този, който има пари - той решава. Колкото и странно да ви звучи - пазарната икономика и демокрацията са несъвместими !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
troika
преди 10 години
Смешно "Пропаганда "да се върнем към държавни предприятия", доказано не работещ модел. Чета, че статията била публикувана във вестник "Дума", която свързвам с БСП, която свързвам с олигарсите. И сега човек, който е социалист обяснява какво трябва да се прави за да се преборят точно тези хора. И точно чрез държавна намеса. Ама нали точно тази държавна намеса и оттам възможността за корупция подпомагат тези много богати хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още