IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде се разтвори ножицата между бедни и богати?

Неравенството ще бъде най-големият проблем в следващото десетилетие

11:15 | 29.01.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Докъде се разтвори ножицата между бедни и богати?

Трябва ли да се противодейства на увеличаващото се неравенство в благосъстоянието на хората по света? Каква роля трябва да играе държавата в такъв процес? Способен ли е пазарът сам да се справи с този дефект? Изпратете ни вашия коментар на info@invrestor.bg и може да спечелите новата книга на Джоузеф Стиглиц Цената на неравенството.

Световният елит сякаш не обръща сериозно внимание на разкрача на ножицата между доходите на бедните и богатите. А би трябвало на този обезпокояващ проблем, назряващ след края на Втората световна война, да се гледа критично и да се мисли в посока разрешаването му.

Защо? Защото най-богатият 1% от обществото държи половината световно богатство. Именно този един процент от световното население разполага с нетно състояние от 110 трлн. долара, или 65 пъти повече от по-бедната половина на човечеството.

Общото състояние пък на 85-те най-богати хора в света се равнява на това на най-бедните 3,5 млрд. души на планетата.

Определено подобна концентрация на икономически ресурси в ръцете на малцина поставя значителна заплаха за политическите и икономически системи. Увеличават се както социалното напрежение, а така и рискът от разпад на обществото.

По последни данни в нашата страна доходите на най-богатите 20% са средно с 6,5 пъти по-високи от доходите на най-бедните 20%.

Нобеловият лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц дава за пример Бразилия и скандинавските страни. Според него там доходите са по-равномерно разпределени в сравнение със САЩ. Например, в Бразилия в последните 20 години управлението е постигнало значителен напредък в намаляването на бедността и неравенството.

В най-голямата икономика - САЩ, след 1980 г. състоянието на най-богатите 1% от американците се е удвоило. Най-богатите 1% държат 25% от богатството на страната. Джоузеф Стиглиц казва, че дори средната класа в САЩ е изчезнала.

Други изследвания направиха още по-страшни заключения - неравенството в САЩ е най-голямото от 1928 г.!

Неравенството ще бъде най-големият проблем в следващото десетилетие

Въпросът може да бъде погледнат и от друг ъгъл – изгубихме ли вече десетилетие, опитвайки се да осъзнаем проблемите? Сякаш не се говори много за неравенството. Като цяло, не само на форума на елита в Давос.

Каза се: банките са виновни за финансовата криза, нека им наложим регулации. Държавните дългове скочиха до небесата, нека да въведем мерки за строги икономики. А дори и по-просто казано – има безработица, нека да създадем работни места. Т.е. по един или друг начин проблемът намира своето решение.

Да, но има и неравенство, защо не говорим и за него? Световният елит явно не е обезпокоен от този факт?

Сред редицата препоръки за намаляване на неравенството са забрана за използването на офшорни сметки, чрез които се избягват данъци, бизнес лидерите да започнат да подкрепят прогресивното облагане и да увеличат заплатите в предприятията си до ниво, осигуряващо нормален живот.

И това е така, но истината е по-стряскаща и мисленето трябва да се насочи и в друга посока – не само в регулациите на финансовия сектор, например.

Става дума за равния шанс. В момента в много държави по света шансовете на едно дете зависят от доходите на родителите в по-голяма степен. Дори и равният шанс да е по-трудно постижим, то на дневен ред трябва да бъдат поставени равните възможности – децата и на бедни и на богати да започнат надпреварата от една стартова линия.

Трябва ли да се противодейства на увеличаващото се неравенство в благосъстоянието на хората по света? Каква роля трябва да играе държавата в такъв процес? Способен ли е пазарът сам да се справи с този дефект? Изпратете ни вашия коментар на info@invrestor.bg и може да спечелите новата книга на Джоузеф Стиглиц "Цената на неравенството".

Наградата е предоставена от Ozone.bg!

Специално за читателите на Investor.bg от Ozone предоставят 10% отстъпка на всеки, който поръча "Цената на неравенството" от електронния магазин. За целта в полето Промо-Код въведете INVESTOR-78 при поръчката. Доставката на всички поръчки е напълно безплатна!

Още по темата може да научите от разговора на Вероника Денизова от Bulgaria on Air cъс Свилен Колев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Именно:http://***.youtube.com/watch?v=Uwo5zekJJuMизказване в ЕП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 4
citizen_bg
преди 10 години
Какво го мислите? Дотук обществото се движи по едни закони, няма желание за промяната им, значи проблемите ще продължават да се решават по традиционния начин.Пазарът да се справи с дефекта? Да започне да работи срещу собствената си философия? Това вече няма да е пазарът, а нещо друго което няма как да се появи при сегашната система политическа и икономическа.Държавата? Чия? Държавата навсякъде е оръдието на плутокрацията скрита зад олигархии или диктатури. Чии проблеми ще решава и за чии интереси ще се грижи? Действията на държавата ще продължават да са или тотален контрол и репресии за потискане в зародиш на всяко недоволство. Минимални отстъпки за сдържане на недоволството са част от контрола. Препоръките към богатите(не дребните форумни риби дето са само с такива мераци)- смешни и утопични, когато властта е в тях. Може и да предприемат нещо, но това ще е само под натиск и от страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 6
21.12.2012
преди 10 години
В Германия на въпроса: Вие лично бихте ли продължили да работите, ако имахте базов доход? 60% казват: Да, нищо не би се променило. Около 30% казват: Да но не на пълно работно време или Бих вършил нещо различно. И около 10% открито заявяват Първо ще се наспя, и после ще видим. Може да пътувам да се погрижа за другите, да се върна в университета Смятате ли че другите биха продължили да работят ако имаха базов доход? Около 80% казват: Не, сигурно ще е невъзможно да се накарат повечето хора да работят. Каква е тази работа на която трябва да караме хората да ходят? Очевидно не и нашата. За нея успяваме сами да се мотивираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 9
iivanoff
преди 10 години
"Дивата маймунска любовница", която толкова внимателно "се разходи" и постави последователно минус на всичките ми коментари, защо не се разпише с едно оборващо ме коментарче.,.. да се самоопредели - ще има повод да получи лично от любофффта ми :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Е, щом той е казал така, значи със сигурност е обратното :)))))) - ти какво искаш да каже - ще "е***бем" маймуните ли? :)))))))))))))П.С. /да не се чете от хора с IQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
това ще бъде една от особенностите на новия строй! - едно малко следствие от него ще бъде, че всички ще са еднакво бедни!!! маймуните ще станат роби! сега ви пробват начините по които да го приемете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ами може ли да не работя и само да яда и да пия, а ти да работиш за 2-***, че и 4-***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"изрази се във "време", което не предполага че знаеш че е така"-----Ако трябваше да се изразя съвсем обстоятелствено: "Мислил съм и съм стигнал до определено заключение, което към този момент, не се е променило" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 8
21.12.2012
преди 10 години
http://bbd.bg/?page_id=437На този адрес филм за базовия доход, който убедително и подробно разяснява идеята. Имайки предвид какво е "Бъдещето на труда"(http://chitanka.info/book/2262-bydeshteto-na-truda) и нарастването на безработицата в света в резултат на технологичния прогрес, ще продължава да расте броят на заетите в областта на услугите. Нужна е промяна на начина, по който гледаме на икономиката. В крайна сметка целта на икономиката е да подобрява благосъстоянието на хората. През годините машините облекчават труда ни и това е добре. За мен важният въпрос е: "Какво бихте работили, ако нямаше нужда да работите за пари?" Щяхте ли отново да правите това, което правите в момента. Тази свобода би осигурил ББД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Ти като си толкоз загрижен, навит ли си след време, да си от малкото "избрани" да работят докато им се изясни, а аз да съм от тези дето няма да имат работа, но ще съм на сериозен ББД изработен от теб. И ще ходя да запивам по кръчмите за да въртя този нов и важен сектор след врреме "забавление". Щото като се замисля.. не е толкоз лошо да не работиш, да не носиш отговорност и да ти снасят парички... че и на жена ми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още