IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анхел Гурия: Наследството на глобалната финансова криза е много тежко

Икономическият растеж няма да се завърне, докато не видим ръст на инвестициите и заетостта, смята ръководителят на ОИСР

16:02 | 22.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Анхел Гурия: Наследството на глобалната финансова криза е много тежко

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия заяви за CNBC по време на Световния икономически форум в Давос, че наследството на глобалната финансова криза е много тежко.

„Нещата се подобряват и ние научихме някои уроци, но наследството наистина е тежко. Имаме слаб растеж, висока безработица, растящо неравенство и катастрофален спад на доверие в институциите, което градихме през последния век. Това прави възстановяването много тежко“, коментира той.

Според него липсата на инвестиции и ръст в заетостта са все още основните проблеми. Гурия смята, че ако те не бъдат решени, икономическият растеж няма да се завърне. 

„Инвестициите са утрешният растеж. Липсата им трябва да ни безпокои много. Друг голям проблем е несъответстието между уменията на работната сила и нуждите на трудовия пазар. Това трябва да бъде разрешено. Най-важното нещо са работните места и че част от възстановяването все още не е видно“, каза той.

Гурия подчертава, че трябва да има структурни подобрения в глобалната икономика, особено след като фискалните и монетарните мерки губят силата си.

Икономистът е съгласен, че кредитът, инвестициите и търговията все още са наполовина на потенциала си в основни икономики като Европа, но посочи, че ЕЦБ е свършила много добра работа.

Още за инвестиционния климат през 2014 може да научите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
alphaomega
преди 10 години
Икономическия растеж ще се върне, но работните места НЕ! Заради новите технологии икономиката ще бъде по продуктивна от всякога. В следващите десетилетия пропаста между бедни и богати ще стане огромна. В развитите държави богатството на на тези 2-3 процента който са на върха ще се увеличи най малко със 200%, средната класа ще намалее наполвина, а бедните ще станат масата от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още