IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР оряза прогнозата си за световния икономически растеж

За еврозоната организацията предвижда свиване от 0,4% вместо 0,6% по предишните данни и растеж от 1% през 2014 г.

14:03 | 19.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Генералният секретар на OECD Анхел Гурия.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на OECD Анхел Гурия. Снимка: Ройтерс

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали прогнозата си за световния икономически растеж за тази и следващата година, след като развиващите се икономики забавиха темповете си на развитие. Новите очаквания са, че световната икономика ще се разшири с 2,7% през тази и 3,6% през следващата година, вместо съответно с 3,6% и 5,8%, както беше предвидено през май, обяви базираната във Франция ОИСР в полугодишния си доклад днес, цитирана от Bloomberg.

„Повечето от развиващите се икономики са уязвими и няма да могат да поддържат досегашното темпо на растеж. Те бяха основният двигател на световния растеж в тежките времена. Сега обратът е факт, но все още не може да се каже, че развитите икономики са излезли от калта“, каза главният икономист на ОИСР Пиер Карло Падоан в интервю.

Намалените перспективи подчертават уязвимостта на световната икономика пет години след краха на Lehman Brothers Holdings Inc. Въпреки че еврозоната излезе от рецесията ОИСР смята, че Европейската централна банка трябва още да облекчи политиката си, а Федералният резерв да изпълнява спомагателна роля за известно време, преди да свие стимулите си. Падоан добави, че Фед трябва да преизчисли реакцията на пазарите и това прави определянето на точния момент за свиването на стимулите още по-трудно, но рано или късно то ще трябва да се случи.

В доклада си ОИСР предвижда икономиката на Индия да се разшири с 3,4% през тази и с 5,1% през предстоящата година, вместо с 5,7% и 6,6%. Прогнозата за Бразилия също е намалена до 2,5% за 2013 г и 2,2% за 2014 г от 2,9% и 3,5%.

Растежът в САЩ се предвижда да бъде 1,7% и 2,9% за настоящата и следващата година, което се припокрива с майските прогнози. За японския БВП се очаква да се увеличи с 1,8% и 1,5%. За страната на изгряващото слънце ОИСР добави, че „приоритет е надеждна фискална стабилизация“, тъй като държавният дълг представлява 230% от БВП.

За еврозоната докладът предвижда свиване от 0,4% вместо 0,6% по предишните данни и растеж от 1% през 2014 г.

Освен това ОИСР даде прогноза за първи път прогнозата си за 2015 г. Организацията очаква световната икономика да се разшири с 3,9%, американската – с 3,4%, тази на еврозоната – с 1,6%, а японската - с 1%. За китайската икономика очакванията са за 7,5-процентов растеж.

Европейската централна банка поднесе изненада, когато на 7-и ноември намали основния си лихвен процент до безпрецедентните 0,25% след като инфлацията в еврозоната падна до 0,7%. От ОИСР препоръчаха банката да използва нестандартни монетарни мерки, за да тласне напред страдащата от рекордно висока безработица, дилевъридж и затегнати кредитни условия икономика. Започналото възстановяване в еврозоната загуби инерция през третото тримесечие, след като растежът в Германия се забави, а френската икономика неочаквано се сви.

От развиващите се пазари Китай се справя най-добре, като нейната икономика ще се разшири със 7,7% тази година и с 8,2% през 2014 г. Това ще стане благодарение на „слаби фискални стимули“, твърдят от ОИСР и апелират към правителството да увеличи социалните привилегии, да либерализира финансовата система и да започне данъчни реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Ааааааааааааааа. Сега разбрах. За по-ниските темпове на икономически растеж са виновни РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ИКОНОМИКИ. А неразвиващите се, като САЩ и Европа не са виновни за нищо. Тия, дето са в рецесия от години, като Гърция, Испания, Португалия, Япония - и те нямат вина за нищо. Интересна логика. Много интересна логика, бих казал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още