IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Спирането на нестандартните стимули може да блокира възстановяването

От организацията одобряват свиването на покупките на облигации в САЩ, но настояват разхлабването на монетарната политика в Япония да продължи

22:54 | 03.09.13 г.
ОИСР: Спирането на нестандартните стимули може да блокира възстановяването

Световното икономическо възстановяване е изложено на риска да бъде блокирано, ако „нестандартните“ монетарни политики, осигурили евтини заеми за финансовата система, не бъдат запазени, предупредиха от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирани от CNBC.

Докато развитите икономики като САЩ и Великобритания са започнали да се възстановяват от икономическите си затруднения, забавящият се растеж на няколко ключови развиващи се пазара помага световният растеж да остане „в застой“, смятат от ОИСР.

„Необходимо е да бъде продължена подкрепата за търсенето, включително чрез нестандартните монетарни политики, в опит да бъде минимизиран рискът от блокиране на възстановяването“, твърдят от организацията.

Оттам призоваха и за действия за преодоляване на структурните проблеми в икономиката. „Слабата заетост, бавният световен растеж и запазващите се дисбаланси в световен мащаб подчертават необходимостта от структурни политики в добавка към подкрепящите търсенето с цел създаването на работни места, ускоряване на ръста, облекчаване на финансовото напрежение и трайно понижаване на външните дисбаланси“, изтъкват от ОИСР.

Плановете на Федералния резерв на САЩ да свие обема на покупките на държавни облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки, които в момента са на стойност 85 млрд. долара месечно, се посрещат с одобрение от организацията. Тя обаче настоява политиката на монетарно разхлабване в Япония да продължи „до устойчиво достигане на новата цел за инфлацията от 2%“.

Европейските политици би трябвало да обмислят насърчения за банките, които да осигурят повече евтини заеми за „реалната икономика“ - малките компании и заемополучатели, смятат от ОИСР. Оттам призовават Европейската централна банка да запази настоящите „отзивчива монетарна обстановка“.

Организацията не е единствената, която увеличава предпазливостта си спрямо оптимизма за световното икономическо възстановяване. Днес и американската банка Morgan Stanley понижи прогнозата си за световния растеж за 2013 г. до 2,9% от 3,1% досега и до 3,5% от 3,9% за 2014 г., позовавайки се на слабостта на развиващите се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още