IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР повиши прогнозите си за растежа на Германия, Франция и Великобритания

Организацията призова най-задлъжнелите европейски страни да засилят мерките си за подобряване на конкурентоспособността

13:32 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР повиши прогнозите си за растежа на Германия, Франция и Великобритания

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши прогнозите си за растежа на Германия, Франция и Великобритания, като същевременно призова най-задлъжнелите страни в региона да засилят мерките си за подобряване на конкурентоспособността, пише Bloomberg.

Според доклада на базираната в Париж организация брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия ще се покачи с 0,7 на сто през тази година, надхвърляйки предходната прогноза от май за ръст от 0,4%. Френската икономика ще се разшири с 0,3 на сто вместо прогнозираното по-рано свиване с 0,3%. Растежът във Великобритания пък ще бъде 1,5% спрямо предварителните очаквания от 0,8%.

Икономическото възстановяване на Стария континент идва на фона на все по-забавящия се растеж в други части на света, особено що се отнася до развиващите се пазари. В тази връзка според експертите от ОИСР фокусът на политиците и централните банкери от всичките 34 страни-членки на организацията трябва да бъде насочен към подкрепа на търсенето.

"Ребалансирането в еврозоната все още не е завършило. Слабото търсене в силно задлъжнелите страни бе донякъде компенсирано от по-силния износ, но само при някои от тях", се посочва в доклада на ОИСР. "Поддържащите монетарни условия трябва да се запазят, а възможността за допълнително смекчаване на паричната политика остава, ако възстановяването не успее да се задържи", отбелязват още експертите.

Според доклада Италия – третата най-голяма икономика в еврозоната, е сред открояващите се негативни примери. Италианският БВП вероятно ще се свие с 1,8% през тази година, като прогнозата остана без изменение спрямо предходния доклад на организацията от май.

Най-голямата икономика в света – САЩ, ще се разшири с 1,7% през текущата година вместо 1,9 на сто, каквато бе прогнозата през май. Експанзията на БВП в Китай пък ще бъде с 7,4% спрямо 7,8-те процента в предходното проучване.

"Растежът на Китай на пръв поглед вече премина най-ниското си ниво и изглежда ще се възстанови още през втората половина на 2013 г.", се посочва в доклада на организацията. "За редица други бързо развиващи се икономики обаче последните тенденции за напрежение на финансовите пазари предполагат както преоценка на растежа, така и общо влошаване на икономическата конюнктура", отбелязват анализаторите от ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още