IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР призова за актуализация и координация на националните данъчни закони

Според генералния секретар Гурия трябва да се преодолеят празнотите, които позволяват доходите да "изчезват", когато се стигне до плащане на данъци

13:20 | 19.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ОИСР призова за актуализация и координация на националните данъчни закони

Съществуващите данъчни правила се нуждаят от обновяване, тъй като чрез тях могат да "злоупотребяват" мултинационалните компании. Такава теза изразиха представители на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от ВВС.

Организацията стартира план за актуализация и координация на националните данъчни закони.

По-рано тази година множество критични коментари и мнения обхванаха Великобритания, след като стана ясно, че гиганти като Google, Amazon и Starbucks са плащали символични данъци, въпреки солидното си присъствие на британския пазар. С цел запазване на добра репутация от Starbucks все пак се съгласиха да бъдат облагани с по-висока ставка.

"Международните данъчни правила, много от които датират от 1920 г., гарантират, че компаниите не заплащат данъци в две страни – т.нар. двойно данъчно облагане. Това е похвално, но за съжаление сега се злоупотребява с тези правила, които често позволяват двойно данъчно необлагане", заяви генералният секретар на ОИСР Ангел Гурия.

Гурия призова за по-голямо международно сътрудничество с цел преодоляване на законовите празноти, които позволяват доходите да "изчезват", когато се стигне до момента за плащане на данъци.

По-рано тази година технологичната корпорация Google бе яростно критикувана от британските депутати за прехвърляне на продажби на стойност 3,2 млрд. паунда към звеното си в Дъблин, като по този начин компанията е спестила данъци в особено големи размери. Корпоративната данъчна ставка в Ирландия е в размер на 12,5% спрямо 22 на сто в Обединеното кралство.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук също бе разпитан от американските законодатели относно милиардите долари, които неговата компания държи в своето ирландско подразделение.

От компаниите се аргументират, че тези финансови схеми са законосъобразни, като подчертават задължението си пред своите акционери да сведат до минимум данъчното бреме.

ОИСР се надява нейните препоръки да бъдат взети предвид и пуснати в действие през следващите две години, като междувременно се изработи международна правна структура, която да помогне на страните да въведат новите правила бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още