IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на Г-20 за ръст на заетостта се били от полза за 2,5% от населението

Някои от страните са изразходвали до 1% от своя БВП за програми за заетост, но според МОТ действията им са недостатъчни

16:58 | 17.07.13 г.
<p>
	Генералният директор на Международната организация за труда Гай Райдър. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Генералният директор на Международната организация за труда Гай Райдър. Снимка: Архив Ройтерс

Редица държави от групата на 20-те най-големи икономики в света (Г-20) са отпуснали средства на стойност до 1% от брутния им вътрешен продукт (БВП) по програми за подпомагане на заетостта от 2010 г. досега, съобщи генералният директор на Международната организация на труда (МОТ) Гай Райдър, цитиран от агенция Прайм.

„Средно мерките са стрували на тези държави под 1% от БВП“, каза Райдър. Той отбеляза, че много държави са дали ход на специални програми за увеличаване на заетостта сред жителите от селските райони, жените и хората с ограничена трудоспособност, като над 2,5% от населението на тези страни се е облагодетелствало от подобни мерки.

В доклада на МОТ и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), подготвен за срещата на високо равнище на министрите на труда и на финансите на страните от Г-20, са представени и последните данни за безработицата в тях. В 8 от държавите нивото ѝ надхвърля 7%, а в Испания и ЮАР достига 25%. Само в 4 страни, включително в Русия, безработицата е под 5%, изтъкват от Прайм.

Безработицата сред младежите е средно 2 пъти по-висока, отколкото сред останалите възрастови групи, констатират от МОТ.

По думите на Райдър вследствие на кризата, която продължава вече близо 5 години, незаетите в държавите от Г-20 са достигнали около 90 млн. души, което е сравнимо с населението на Германия.

„Страните от Г-20 реализират редица програми за създаване на нови работни места, но МОТ смята, че е нужно тези действия да бъдат засилени“, изтъква той. Според него в това отношение може да помогне съчетаването на макроикономическите мерки с политика, насочена към усъвършенстване на мерките за социална защита, допълва генералният директор на МОТ.

Той смята, че въпреки бюджетните ограничения ще си струва властите да стимулират капиталовложенията в инфраструктурни проекти с цел увеличаване на броя работни места.

С него е съгласен и генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия. Той твърди, че отказът от решаване на проблемите със заетостта заради икономии води до ръст на структурната безработица, при което хората търсят работа между 6 месеца и 2 години.

"Не е важно с какъв бюджет разполагате, наличните средства трябва да бъдат инвестирани за активиране на пазара на труда, а скромни разходи могат да дадат добри резултати“, убеден е Гурия.

Според неговата оценка само в държавите от ОИСР трябва да бъдат създадени 14 млн. нови работни места, за да бъде достигнато предкризисното ниво от 60 млн. работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още