IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в държавите от ОИСР се запазва на ниво от 8% през май

Броят на безработните обаче е нараснал със 100 хил. души спрямо април

16:30 | 09.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Португалски безработни пред бюро по труда в столицата Лисабон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Португалски безработни пред бюро по труда в столицата Лисабон. Снимка: Ройтерс

Нивото на безработица в 34-те най-развити държави в света в икономическо отношение, членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, се запази на ниво от 8% през май, се посочва в нейно съобщение, цитирано от Интерфакс.

Общият брой на безработните в държавите-членки обаче е достигнал 48,5 млн. души, което е със 100 000 повече в сравнение с април.

Спрямо юли 2008 г. - последният съпоставим месец преди избухването на финансовата криза – безработните в ОИСР са се увеличили с 13,8 млн. души.

В еврозоната нивото на безработица през май е нараснало с 0,1 процентни пункта до рекордните за историята на валутния съюз 12,2%, докато през юли 2008 г. е било 7,5%.

В САЩ безработицата се е повишила с 0,1 процентни пункта до 7,6%, докато в Канада и Мексико е регистриран обратният процес – спад с 0,1 процентни пункта, съответно до 7,1% и 5,1%.

В Япония показателят е останал без промяна на ниво от 4,1%.

Младежката безработица в еврозоната обаче се е понижила с 0,1 процентни пункта спрямо април до 16,3%, като остава с 1 процентен пункт под най-високата си стойност от октомври 2009 г., но и с 3,3 процентни пункта над предкризисното ниво.

В тази група през май в Италия, Португалия и Словакия без работа са били над една трета, а в Гърция и Испания – над половината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още