IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на работните места в САЩ изненада приятно

Безработицата в страната се задържа на ниво от 7,6%, до голяма степен поради отчетения ръст при навлизащите на пазара на труда

17:08 | 05.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на работните места в САЩ изненада приятно

Щатската икономика е добавила 195 000 нови работни места през юни. Въпреки че увеличението през предходните два месеца бе по-голямо, инвеститорите бяха приятно изненадани, което веднага засили доверието им към американските пазари.

Икономиката на САЩ е създала средно 196 000 работни места на месец в периода април-юни, което е спад от отчетените 207 000 през първото тримесечие.

Въпреки това темпът на създаване на работни места остана по-добър от очакванията на фона на негативите, които понася глобалната икономика в последните месеци. Анкетираните от MarketWatch експерти очакваха ревизираните според сезонните изменения нови работни места да бъдат около 155 000.

Министерството на труда ревизира също така данните за заетостта през май и април, което повиши работните позиции с 70 000. Броят на създадените през май нови работни места е коригиран до 195 000 в сравнение с предходната оценка от 175 000, докато увеличението през април е било с 199 000 спрямо по-ранните оценки за 149 000.

Междувременно безработицата в страната се задържа на ниво от 7,6%, до голяма степен поради отчетения ръст в новите хора, навлизащи на пазара на труда.

Най-големи ръстове при работните места бяха отчетени в хотелиерския и ресторантьорския бранш, като работодателите в сектора са наели 75 000 нови служители.

Заетостта се е увеличила чувствително в сектора на професионалните услуги – с 53 000, както и при здравеопазването – с 20 000.

Средно почасово заплащане в страната е нараснало с 10 цента, или 0,4%, до 24,01 долара/час, отбелязвайки най-големия едномесечен скок от края на миналата година. Средната работна седмица остава без промяна на ниво от 34,5 часа.

На фона на добрите икономически данни инвеститорите остават в очакване на допълнителни сигнали от страна на щатския Федерален резерв що се отнася до програмата за изкупуване на активи. Централната банка обяви през миналия месец намерения си за поетапно намаляване на 85-милиардните месечни покупки на облигации, ако икономиката на страната се развива според очакванията.

Въпреки това централните банкери най-вероятно ще продължат оставането си в изчаквателна позиция, поне докато тенденцията за нарастващите работни позиции не се затвърди. Безработица от своя страна трябва да падне под 7 на сто, за да ускори оттеглянето от програмата за изкупуване на активи на Фед, смятат анализатори.

Повечето икономисти не очакват устойчив напредък на икономиката в близките месеци. Икономическият растеж на страната е възможно да спадне под 2% за периода април-юни, отбелязвайки третото поредно тримесечие на забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още