IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство в САЩ не смогва да удовлетвори търсенето

Над една трета от продадените през май жилища все още не са започнати

10:08 | 03.07.13 г.
Жилищното строителство в САЩ не смогва да удовлетвори търсенето

Темповете на жилищното строителство в САЩ сериозно изостават от темповете на ръст на търсенето. Почти 36%, или 16 хил. от всички 45 хил. нови жилища, продадени в САЩ през май, все още не са били започнати, сочат данни на министерството на търговията, цитирани от Bloomberg.

Делът на продадените, но незапочнати жилища, е близък до най-високото ниво от 7 години насам и е сигнал, че секторът на жилищното строителство набира скорост.

Това на свой ред ще предизвика по-висока консумация на всичко - от цимент и дървен материал до мебели и електроуреди, което ще засили заетостта и икономическия растеж, коментира икономистът Нийл Дута от Renaissance Macro Research LLC в Ню Йорк.

От 2008 г. в САЩ се строят по по-малко от 700 хил.еднофамилни и многофамилни жилища годишно, като от тях близо 300 хил. са за подмяна на амортизирани помещения и сгради, твърди Стюърт Милър, главен изпълнителен директор на компанията Lennar Corp от Маями. Дори и през 2013 г. новопостроените жилища да достигнат 950 хил., той ще е под нужните за страната 1,2-1,5 млн. жилища годишно, твърди експертът, като посочва, че тази разлика трябва да бъде наваксана.

Несъответствието между предлагането и търсенето ще продължи да допринася за икономическото развитие на САЩ. С времето приносът на жилищните инвестиции към БВП на страната може да достигне 0,6%, посочва Дута. По време на рецесията, завършила през юни 2009 г., на жилищният сектор са се падали средно по 0,1 процентни пункта годишно при среден икономически растеж от около 2%.

Експертът прогнозира, че възстановяването ще устои на повишението на разходите за кредитиране напоследък отчасти поради факта, че това прави жилищата по-атрактивен актив за банките, срещу който те да отпускат заеми.

За американците моментът е подходящ за покупка, тъй като те се опасяват, че цените на имотите и лихвите могат да се повишат още повече. Делът на потребителите, смятащи условията за продажба на жилище за благоприятни, е най-висок от 2006 г. насам, докато делът на хората, според които моментът е лош за покупка на дом, е най-малък от 10 години, сочат данни на Thomson Reuters и Университета в Мичиган.

Все пак строителите са изправени пред редица пречки, включително ограничения достъп до капитал, посочва Дейвид Кроу, главен икономист в Националната асоциация на жилищните строители във Вашингтон. Има недостиг и на земя, работна ръка и материали, допълва той.

Все пак Кроу е оптимист, че тези ограничения постепенно ще отпаднат. Експертът прогнозира, че строежите на еднофамилни жилища ще се увеличат с около 25% тази година, което означава, че през тази година броят им ще е със 150 хил. повече в сравнение с 2012 г.

Като се има предвид, че всяка нова къща създава по три работни места, тази година това ще осигури работа за поне допълнителни 450 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още