IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поскъпва спрямо всички основни конкуренти

Единната европейска валута остана под натиск след вчерашните решения на ЕЦБ

13:27 | 05.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът поскъпва спрямо всички основни конкуренти

Американският долар поскъпва спрямо останалите основни валути в петък. Скокът идва в навечерието на дългоочакваните данни за заетостта в САЩ, които може да подкрепят плановете за ограничаване на покупките на облигации от страна на Федералния резерв още пред тази година.

Доларовият индекс ICE, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест други валути, е нагоре с 0,39% до 84,28 пункта.

Доларът скочи спрямо еврото по време на сутрешната европейска търговия, като EUR/USD отстъпи с 0,31% до 1,2873.

Единната европейска валута остана под натиск, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви в четвъртък, че банката най-вероятно ще запази текущите лихвени проценти за по-дълъг период от време.

Драги отбеляза, че решението, което е било взето единодушно от европейските централни банкери, е "много важна стъпка напред" за ЕЦБ. Той подчерта също така, че рискове за растежа в еврозоната остават "в посока надолу" и добави, че паричната политика ще остане гъвкава толкова дълго, колкото е необходимо.

Коментарите на президента на ЕЦБ дойдоха, след като ЕЦБ основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5 на сто.

Зелените пари подобряват позициите си и спрямо паунда, като GBP/USD губи 0,60 на сто до 1,4981.

Щатската валута бележи покачване и в сравнение с японската йена и швейцарския франк. USD/JPY добавя минималните 0.01% до търговия на ниво от 99,99, докато ръстът спрямо швейцарската валута е 0,25 на сто до 0,9592.

Зелените пари поскъпват и спрямо своите канадскии новозеландски съименници. USD/CAD скача с 0,27 процента до 1,0543, докато „Кивито“ е надолу с 0,04 на сто спрямо американската валута до 0,7829. "Австралиецът" пък поскъпва спрямо американския си съименник с 0,20% до 0,9162

Инвеститорите ще следят отблизо данните за заетостта извън земеделския сектор в САЩ за допълнителни сигнали за това кога Фед може да започне поетапно ограничаване на месечната си програма за изкупуване на активи в размер на 85 млрд. долара.

Данните от сряда показаха, че целият частен сектор е добавил 188 000 работни места през юни – с 28 000 повече от очакванията на водещите експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
hechobek
преди 10 години
тя фалира от 10 години ама ей ги на... добре дошъл в ерата на парадоксите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
Огромна спекулация на фона на неговата безпочвеност! Аз и една стотинка не давам за 1000 долара! Виж за 100 000 бих се замислил! Една практически фалирала неколкократно държава няма логика да продължава да има "собствена" валута!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още