IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се търгува на едномесечно дъно преди срещата на ЕЦБ

Mястото за маневри в монетарната политика na EЦБ е силно ограничено

11:23 | 04.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото се търгува на едномесечно дъно преди срещата на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В четвъртък еврото остава критично близо до едномесечното си дъно, което формира преди ден срещу американския долар заради предпазливостта на пазарните участници преди днешната среща на Европейската централна банка (ЕЦБ).

От ЕЦБ ще преразгледат текущата си монетарна политика и според анализатори не се очакват промени. Въпреки това несигурността по отношение на единната европейска валута се запазва, тъй като последните разнопосочни коментари на различни представители на централната банка дават повод за спекулации около прилагането на допълнителни антикризисните мерки при необходимост.

Вчера еврото потъна до едномесечно дъно при 1,2922, след което успя да възстанови част от загубите у тази сутрин двойката EUR/USD се върна в нивата около 1,3000.

Най-новият сигнал за нарастваща несигурност в периферните за еврозоната икономики дойде от Португалия, където преди дни финансовият министър подаде оставка заради загуба на доверие и невъзможност да изпълни предварително поставените фискалните цели. Новината се превърна в централната тема, около която отново прозира липсата на прогрес в процеса на реформиране на Европа.

За съжаление инструментите на Европейската централна банка се изчерпват и мястото за маневри в монетарната политика е силно ограничено. Основният лихвен процент в еврозоната е на минималните 0,5%, след като ЕЦБ го редуцира през месец май. Прогнозите са, че на днешното заседание няма да бъде гласувано ново понижение и доближаване на лихвите до нулевите стойности.

Все пак ЕЦБ ще търси механизъм за овладяване на насъбраното от последните седмици напрежение и вероятно днешните коментари ще бъдат насочени в тази посока. Инвеститорите са изключително чувствителни на по-високия риск и това пролича в нарастването на изискуемата доходност по португалските държавни облигации. Лихвата по 10-годишните ДЦК на Лисабон скочи над 8%, връщайки се в нивата от месец ноември.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2977; Връх – 1,3032; Дъно – 1,2922; Затваряне – 1,3020

Цената достигна долната граница на възходящия канал, който наблюдаваме през последните месеци. От гледна точка на техническия анализ това е причината, поради която доларът изчерпа импулса си и позволи на еврото да коригира последните загуби.

На дневна графикa се различава обръщаща свещ, която ще усилва подкрепата в полза на еврото. Вероятността двойката EUR/USD да се върне към възходящия тренд през следващите сесии е по-голяма.

GBP/USD

Отваряне – 1,5154; Връх – 1,5304; Дъно – 1,5128; Затваряне – 1,5280

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още