IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рупията достигна най-ниското си ниво в историята спрямо долара

Високата инфлация и дефицитът по текущата сметка потопиха индийската валута

11:14 | 20.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Индийските пари се понижиха с над 15% спрямо долара пред последните 9 месеца. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Индийските пари се понижиха с над 15% спрямо долара пред последните 9 месеца. Снимка: Ройтерс

Индийската рупия се потопи до най-ниското си ниво в историята спрямо американския долар, след като Федералният резерв оповести намеренията си за ограничаване на програмата за изкупуване на активи до края на годината, пише BBC.

Рупията се понижи до рекордно ниските 59,93 за долар спрямо 58,72 при търговията в сряда.

Анализатори изтъкват, че програмата на Фед за пускане на повече пари в обръщение е основната причина за ръста на капиталите в развиващите се пазари, какъвто е и индийският. Според тях икономиката на страната е силно зависима от притока на чуждестранни инвестиции.

Дефицитът по текущата сметка на Индия – разликата между входящия и изходящия поток на чуждестранни капитали, достигна рекордното равнище от 6,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) през последното тримесечие на 2012 г.

Експерти отбелязват, че има ръст на дефицита, когато общият внос на една страна е по-голем от износа. Покачването на дефицита по текущата сметка от своя страна влияе както върху валутните резерви на една страна, така и върху стойността на валутата ѝ.

Освен дефицита друга от причините индийската валута да е под натиск е високата инфлация в страната. Тя провокира пропадането на рупията спрямо щатския долар, което към момента надхвърля 15 на сто спрямо октомври 2012 г.

Спадът в четвъртък е предизвикан от изявлението на Бен Бернанке, дадено късно в сряда. Председателят на щатския Федерален резерв обяви, че централната банка планира постепенно намаляване на месечната си програма за изкупуване на държавни облигации в размер на 85 млрд. долара по-късно през 2013 г.

Бернанке добави, че банката може окончателно да преустанови покупките си на активи в средата на 2014 г., ако икономиката на страна продължава да се развива в съответствие с очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още