IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши перспективата пред индийската икономика до стабилна

Международната агенция потвърди инвестиционния рейтинг на страната от ВВВ-, посочвайки мерките за ограничаване на бюджетния дефицит

17:20 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch повиши перспективата пред индийската икономика до стабилна

Рейтинговата агенция Fitch повиши перспективата пред индийската икономика от отрицателна към стабилна, позовавайки се на мерките за ограничаване на бюджетния дефицит, които правителството предприе в последните дни. 

Агенцията потвърди рейтинга на Индия от ВВВ-, което е последното ниво преди неинвестиционния статут, съобщава Market Watch.

От Fitch заявиха, че индийските власти са се справили успешно в задачата си да ограничат бюджетния дефицит въпреки по-слабите от очакваното данни за развитието на националната икономика. Очакванията са правителството до голяма степен да покрие целта си от 4,8-процентов дефицит през фискалната 2014 г., както и в средносрочен план да продължи с постепенното намаляване на високото равнище на държавния дълг.

Рейтинговата агенция отбеляза, че властите също така са започнали работа по структурните фактори, които отслабиха инвестиционния климат и перспективите за растеж, в това число регулаторната несигурност, както и закъсненията в правителствените одобрения на инвестиционните проекти.

Анализът на експертите от Fitch разглежда също положителното влияние от облекчаването на инфлационния натиск в отговор на по-слабите икономически условия и затягането на монетарните политики от Централната банка на Индия (RBI). Той предупреждава обаче, че слабостта на валутния курс може да ограничи възможностите за допълнително намаляване на основния лихвен процент.

От Fitch очакват икономиката на Индия да се възстанови, след като реалният БВП нараства само с 5% през фискалната 2013 г. в сравнение с 6,2% през фискалната 2012 г. Икономическото възстановяване на азиатската страна вероятно ще бъде бавно, поне докато не бъде създаден по-здравословен инвестиционен климат. Експертите са на мнение, че реалният БВП ще се разшири с 5,7 на сто през фискалната 2014 г. и с 6,5% през фискалната 2015 г.

Очакванията са рентабилността и капиталовата позиция на банковия сектор на Индия да останат под натиск, тъй като качеството на активите продължава постепенното си влошаване. Въпреки това не се очаква съществен риск както за макрофинансовата стабилност, така и за публичните финанси.

В бъдеще Fitch може да повиши рейтинга на Индия, ако страната поддържа фискална консолидация или ускори фискалните и икономическите реформи, което ще доведе до съществено подобряване на потенциала за растеж.

От рейтинговата агенция все пак обявиха, че рейтингът на страната може и да бъде намален, ако бъдат допуснати по-големи от планираните бюджетни дефицити, бъде забавен ръста на инфлацията, има наличие на по-голямо от очакваното влошаване на качеството на активите в банковия сектор или пък влошаване на дефицита по текущата сметка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още