IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на индийската икономика остава под 5%

Повишението на БВП за първото тримесечие е най-ниското в последното десетилетие, в което средният ръст бе около 8%

11:37 | 31.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Манмохан&nbsp;Сингх продължава борбата си за съживяване на инвестициите.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът Манмохан Сингх продължава борбата си за съживяване на инвестициите. Снимка: Ройтерс

Индийската икономика се е разширила с по-малко от 5 на сто за второ поредно тримесечие, докато министър-председателят на страната Манмохан Сингх продължава борбата си за съживяване на инвестициите, добавяйки допълнителен натиск за по-нататъшни промени в държавната политика за стимулиране на растежа, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е покачил с 4,8% през първите три месеца на 2013 г. спрямо година по-рано по данни на базираното в Ню Делхи централно статистическо бюро. Повишението в края на фискалната година, завършила в края на март, е най-ниското в последното десетилетие, в което средният ръст бе около 8%.

8-месечните опити на премиера Сингх за стимулиране на растежа на индийската икономика претърпяха крах през последните седмици след серията от протести срещу решения на парламента, които попречиха на привличането на чуждестранни капитали, понижаването на данъците и предоставянето на повече свобода за бизнеса.

"Растежът е слаб и аз съм скептична относно евентуално рязко подобрение в близкото бъдеще", каза Радхика Рao, икономист в DBS Bank Ltd. в Сингапур. "Централната банка на Индия (RBI) ще бъде предпазлива в поддържането на ниска инфлация и висок дефицит по текущата сметка", добави още тя.

Основният индийски индекс S&P BSE Sensex се покачи с 1,1% към 08:45 часа българско време, докато рупията понижи курса си с 0,2% до 56,485 рупии за долар.

Очаква се RBI да намали лихвения процент най-много с 25 процентни пункта до края на 2013 г., според швейцарския банков гигант UBS. Гуверньорът на RBI Дувури Субарао понижи вече на три пъти индикатора през тази година с общо 0,75 процентни пункта до 7,25%

Бюджетният дефицит в страна пък достигна 6,7% от БВП в периода октомври-декември 2012 г. Доходността по държавните облигации с падеж юни 2022 г. от своя страна се увеличи от 7,44% до 7,47%.

Рупията пропадна с около 4,7% през изминалия месец – най-големият спад сред 11-те основни азиатски валути, поставяйки под натиск пазарите. Продажбите на едро се покачиха с 4,9% през април спрямо година по-рано, докато индексът на потребителските цени в страната се повиши с 9,4%.

Производството на селскостопански продукти нарасна с 1,4% през трите месеца до март спрямо година по-рано. Строителството се повиши с 4,4%, докато добивната промишленост спадна с 3,1 на сто.

Експертите от индийското финансово министерство прогнозират ръст на икономиката с около 6,7% през фискалната 2013-2014 г. Множество компании, в това число хранително-вкусовия гигант Unilever, както и Etihad Airways, обявиха наскоро плановете си да инвестират в Индия, което може да съживи покупателната способност на втората най-многолюдна страна в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още