IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в цената на златото е добра новина за Индия

В страната, която е най-големия купувач на злато в света, сега е сезонът на сватбите

13:49 | 17.04.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Индийска булка преди масова мюсюлманска сватба в град Ахмедабад. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Индийска булка преди масова мюсюлманска сватба в град Ахмедабад. Снимка: Архив Ройтерс

Зашеметяващият спад в цената на златото не можеше да дойде в по-добър момент за индийските потребители. Сега в Индия, най-големият купувач на злато в света, е сезонът на сватбите – традиционен момент за златни подаръци за булките или за гостите на сватбите, пише Bloomberg Businessweek.

Нещо повече, през следващия месец е празникът Акшая Трития – времето, когато индусите купуват злато и други ценни метали.

„Спадът ще се отрази положително на бижутерията, тъй като ще нарасне търсенето, защото повече хора ще могат да си позволят покупки“, заяви за Bloomberg Мехул Чокси, главен изпълнителен директор в Gitanjali – най-голямата индийска верига бижутерийни магазини.

Потребителите обаче няма да бъдат единствените хора в Индия, щастливи да видят „мечи“ пазар на златото. Индийските икономически гурута също без съмнение се чувстват облекчени от спада в цените на златото с 19% от началото на годината.

Високите разходи за злато представляваха значително бреме за вече страдащата индийска икономика. Например икономисти и рейтингови агенции се тревожеха за дефицита по текущата сметка на страната, който през миналото тримесечие достигна рекордните 32,6 млрд. долара, или 6,7% от брутния вътрешен продукт на Индия. През март главният икономически съветник на индийското правителство Рагурам Раджан заяви, че вносът на злато се равнява на 3% от БВП.

Индийците не купуват злато само заради празници. Мнозина бяха притеснени от неспособността на правителството да удържи цените под контрол и поради тази причина влагаха свободните си средства в злато.

През миналия месец цените на едро в страната са се повишили с 5,96%, съобщиха от индийското правителство на 15 април, подчертавайки, че резултатът е по-добър от предварителните очаквания. Това е и най-слабият им ръст от 40 месеца. През февруари обаче те нараснаха с 6,84%, а потребителските цени скочиха с 10,39%.

Изглежда ще мине още доста време, преди индийците да спрат да приемат златото като хедж срещу повишаващите се цени. „Хората са леко разтревожени за инфлацията и се прехвърлят към златото като актив, особено в селските райони“, посочи Раджан. „Фактът, че хората инвестират толкова много в злато напоследък предполага, че ще трябва да им осигурим повече доверие във финансовите активи, отколкото имаме в момента“, добави той.

Индия имаше известен успех в отклоняването на своите поданици от златото. Правителството на премиера Манмохан Сингх през последната година утрои данъците върху вноса на злато от предишното им ниво от 2%. Тази политика, съчетана с високите цени в световен мащаб и отслабващата индийска икономика, са ограничили покупките на злато от чужбина с 11% през 2012 г. до 860 тона, сочат данни на Световния съвет по златото.

Това обаче все още осигурява на Индия водещото място в класацията за най-големи световни потребители на ценния метал, така че спадът в цената на златото напоследък ще осигури доста необходимата подкрепа за икономиката на страната в период, когато правителството иска централната банка да понижи по-агресивно основния лихвен процент. Понижаващата се цена на златото е в състояние да осигури на централната банка допълнително пространство именно в тази насока.

В интервю за Bloomberg от вчера Ашима Гоял, член на Комисията за технически съвети към финансовата институция, заяви, че спадът в цената на златото е „определено положителен“ за страната, като по-евтиното злато облекчава натиска върху дефицита по текущата ѝ сметка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
"Спадът в цената на златото е добра новина за Индия " - и не само.Хората са леко разтревожени за инфлацията..." - при скок в потребителските цени 10,39%, аз бих бил доста разтревожен. Този процент между другото е близък и до нашия, не според НСИ разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още