IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в злато са в шоково състояние

Благородният метал пропадна до 1 322 долара за тройунция преди да намери известна подкрепа

08:33 | 16.04.13 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите в злато са в шоково състояние

Изведнъж златото влезе в катастрофален сценарий. Крахът на жълтия метал с повече от 9% в понеделник докара стойността му до малко под 1360 долара за тройунция - най-ниското ниво от две години насам. След като цената на златото падна в петък с 20% под най-високото в исторически план ниво от ноември 2011 г. насам, експертите говорят вече за официално влизане в мечи пазар и край на ралито на биковете от началото на новото хилядолетие.

Сега суровината, която винаги се е възползвала от репутацията си на сигурно убежище, дори стана жертва на паника, пише Wall Street Journal. 

А положението може да се влоши още повече. Фючърсите на златото продължиха да се носят в посока надолу в началото на вторника в Азия след грубата разпродажба по време на сесията в понеделник в САЩ, пише Investing.com.

В азиатската търговия във вторник златните фючърси с доставка през юни пропаднаха до 1 322 долара за тройунция, преди да намерят подкрепа и да се върнат до над 1 360 долара. Това стана след срива с над 9%, записан по време на сесията в САЩ в понеделник. Това беше и най-лошият ден за жълтия метал за последните 30 години.

Двигател на поевтиняването е перфектният микс от слаби данни. Първоначално дойде потвърждението, че Кипър ще продаде част от златните си резерви, за да намали задълженията си. Това предизвика опасения, че и други държави от еврозоната с по-големи златни резерви могат да последват примера.

Освен това през миналата седмица редица анализатори, които първоначално съветваха да се инвестира в злато, се изказаха срещу метала, като особено впечатление направи Goldman Sachs. И така от началото на годината от борсово котираното злато изтече толкова капитал, колкото е бил вложен в цялата 2012 г., пише WSJ.

Инвестирате ли в злато?


Да
Не
Общо 336 гласа
Златото продължи да „вехне“ и в понеделник – сега заради масирани продажби, причинени от застоя на китайската и американската икономики данни. В понеделник в Азия данни на Пекин показаха, че китайският брутен вътрешен продукт е нараснал със 7,7% на годишна база през тримесечието до март, което е спад спрямо ръста от 7,9% за четвъртото тримесечие на 2012 г. и доста под очакванията за ръст от 8,0%.

Отделен доклад показа, промишленото производство в Китай е нараснало с 8,9% на годишна база през март - под пазарните очаквания за ръст от 10,0%, а също и под 9,9%, които бяха отчетени през февруари.

Въпреки това нито един от тези аргументи не е наистина убедително обяснение за сегашните разпродажби. Така например Централната банка на Кипър трябва да одобри плановете, преди кипърското злато да се продаде. И друг факт по време на падането е любопитен: благородните метали често се разглеждат като хеджиране срещу инфлацията. А водещите централни банки - с изключение на Европейската централна банка, изглежда, че имат склонност към преследването на по-високи цени.

Централната банка на Япония също вече е сред тях, което би трябвало да удължи периода на реалните отрицателни лихвени проценти, които досега подкрепяха цените на златото.

Проблемът на златото е, че то не дава никакви лихви, така че стойността му винаги е трудно бъде преценена. Затова цената зависи единствено от нагласите на пазара. И дори ако инвеститорите продължават да се притесняват за китайската икономика и еврозоната, рисковият апетит като цяло не се е влошил. Една от причините за това е, че перспективите за икономиката на САЩ, където традиционно има най-много фенове на златото, са станали по-позитивни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Един вид, да очакваме поредно яко стимулиране на реалния сектор с изпомпаното от златото? Единствено питам. Щото никога досега, не съм смятал златото за истинска стойност. Метал, носител някакъв, един вид-консерва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
...Тази хипотеза се подкрепя от публичното държане на хората и институциите влияещи на пазара - като спометата прогноза на Голдман Сакс и др. подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 4
Ricco
преди 11 години
Според мен, ако ще търсим някакви конспирации са възможни следните:1. Това е обикновенна пазарна операция на някой голям батко (трейдър) с най-прозаична цел - печалба.2. Това е операция на най-най-най-големите батковци (ония дето стоят най-най-най-високо), която цели да свали златото от пиедестала му на инвестиционно убежище. Идеята е да няма такива спекулативни убежища, а парите да се инвестират в реалната икономика. Наличието на пазар на злато и считането на златото за "истински пари" е вредно за хартиените пари защото подкопава доверието в тях. Но както знаем, бъдещето е на хартиените (по-точно - фиатните) пари, така че златото просто трябва да бъде елиминирано като конкурент. Това се налага и при очакван застой на световната икономика (а такъв се очертава) - ако златото остане като един вид син чип, и цената му пак започне да се качва, това може да създаде паника и да засили инфлационните очаквания. Което би било вредно. Поради всичко това златото трябва да бъде елиминирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Колега, много ви благодаря за този коментар и то не само за това, че казвате някоя добра дума и за мен. Винаги съм казвал, че мисленето е колективен спорт и инвестора все пак не е лошо място да се занимаваме с тоя спорт. Обаче аз остарявам и някои неща започват да ми убягват. Много е хубаво да има откъде да получиш свежа информация. Много често не съм бил съгласен с теб, но пък човек се учи докато е жив. Даже и сега не съм съвсем съгласен с някои неща от твоя коментар. Не се притеснявай - важното е да казваш какво мислиш. А аз ще се старая, доколкото ми стигат възможностите да помагам на всички. Моля ви колеги, никога не приемайте някакво мое мнение за даденост. Аз нямам свое мнение. Понякога даже ви провокирам, за да разбера какво мислите вие по въпроса. Мисленето е динамичен процес и от как съм тука научих много неща. Нещата се променят - Панта рей, както са казали древните. Който не го е разбрал - губи. Обичам ви всичките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Сега ще "обера" и слабата корекцийка! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 11 години
Както са казали древните шумери - един умира, друг му го навира! хаха!Шок за едни, балсам за други... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Ами да така е, но явно в някои от тях се вижда надеждно и добро възстановяване на цените, каквото при златото може би не се очаква да е в такъв размер. Все пак цената пада поради разпродажбите и липсата на интерес за покупка. След като разпродадеш златото ти остава кеш, който трябва да го направиш нещо. Както се видя от случая с Кипър, офшорните депозити не са много удачен вариант в момента, та какво остава да направиш с кеша? Това ми е логиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Колега, това е най-странното възстановяване, което съм виждал. Ако то е реално, не е ли логично цените на суровините да растат? - точно обратното се случва при всички суровини, освен при селскостопанските. Интересно ми е защо авторите се концентрират върху спадът в цената на златото, когато спадът е при всички ценни и индустриални метали и енергоносители? Златото дори не е първенец в поевтиняването среброто е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
на 1542 скъсих! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Това движение ми хареса !:D:D Ооо да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още