IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в злато са в шоково състояние

Благородният метал пропадна до 1 322 долара за тройунция преди да намери известна подкрепа

08:33 | 16.04.13 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите в злато са в шоково състояние

Изведнъж златото влезе в катастрофален сценарий. Крахът на жълтия метал с повече от 9% в понеделник докара стойността му до малко под 1360 долара за тройунция - най-ниското ниво от две години насам. След като цената на златото падна в петък с 20% под най-високото в исторически план ниво от ноември 2011 г. насам, експертите говорят вече за официално влизане в мечи пазар и край на ралито на биковете от началото на новото хилядолетие.

Сега суровината, която винаги се е възползвала от репутацията си на сигурно убежище, дори стана жертва на паника, пише Wall Street Journal. 

А положението може да се влоши още повече. Фючърсите на златото продължиха да се носят в посока надолу в началото на вторника в Азия след грубата разпродажба по време на сесията в понеделник в САЩ, пише Investing.com.

В азиатската търговия във вторник златните фючърси с доставка през юни пропаднаха до 1 322 долара за тройунция, преди да намерят подкрепа и да се върнат до над 1 360 долара. Това стана след срива с над 9%, записан по време на сесията в САЩ в понеделник. Това беше и най-лошият ден за жълтия метал за последните 30 години.

Двигател на поевтиняването е перфектният микс от слаби данни. Първоначално дойде потвърждението, че Кипър ще продаде част от златните си резерви, за да намали задълженията си. Това предизвика опасения, че и други държави от еврозоната с по-големи златни резерви могат да последват примера.

Освен това през миналата седмица редица анализатори, които първоначално съветваха да се инвестира в злато, се изказаха срещу метала, като особено впечатление направи Goldman Sachs. И така от началото на годината от борсово котираното злато изтече толкова капитал, колкото е бил вложен в цялата 2012 г., пише WSJ.

Инвестирате ли в злато?


Да
Не
Общо 336 гласа
Златото продължи да „вехне“ и в понеделник – сега заради масирани продажби, причинени от застоя на китайската и американската икономики данни. В понеделник в Азия данни на Пекин показаха, че китайският брутен вътрешен продукт е нараснал със 7,7% на годишна база през тримесечието до март, което е спад спрямо ръста от 7,9% за четвъртото тримесечие на 2012 г. и доста под очакванията за ръст от 8,0%.

Отделен доклад показа, промишленото производство в Китай е нараснало с 8,9% на годишна база през март - под пазарните очаквания за ръст от 10,0%, а също и под 9,9%, които бяха отчетени през февруари.

Въпреки това нито един от тези аргументи не е наистина убедително обяснение за сегашните разпродажби. Така например Централната банка на Кипър трябва да одобри плановете, преди кипърското злато да се продаде. И друг факт по време на падането е любопитен: благородните метали често се разглеждат като хеджиране срещу инфлацията. А водещите централни банки - с изключение на Европейската централна банка, изглежда, че имат склонност към преследването на по-високи цени.

Централната банка на Япония също вече е сред тях, което би трябвало да удължи периода на реалните отрицателни лихвени проценти, които досега подкрепяха цените на златото.

Проблемът на златото е, че то не дава никакви лихви, така че стойността му винаги е трудно бъде преценена. Затова цената зависи единствено от нагласите на пазара. И дори ако инвеститорите продължават да се притесняват за китайската икономика и еврозоната, рисковият апетит като цяло не се е влошил. Една от причините за това е, че перспективите за икономиката на САЩ, където традиционно има най-много фенове на златото, са станали по-позитивни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 22 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Шок за едни , за други джакпот.Нищо не се губи, само си сменя притежателя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 3
nesduhan_trader
преди 11 години
Шоково състояние друг път. Който успял да продаде на нива 1600+ и сега да купи на 1350, както предложих през Януари 13-а и вчера, когато си прибира печалбите да пие по 2 двойни бърбана за мое здраве. ... Под предишната тема, Нобела беше споменал че някой продава щото е на зор. Да, така е, ама това да не би да не е очаквано? Натиска на банките да прибират реални активи срешу задължения в хартийки е прекалено важна част от картинката за да се пропусне. Под темите за "фискалния клиф" вече обсъдихме че кредитната криза налива енергия в хартиите - колкото повече хора ги дължат, занчи толкова повече труд, стоки и ресурси ще струват самите хартии. Така работи системата, а 2013 е най-тежката за обикновените хора, но пък най-весела за печатарите. Така или иначе нешата ще трябва да се нормализират и хватката да се разхлаби. .... Христо, разбира се че не е добра новина за икономиката, но пък за определени спекуланти е супер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 14
hellwitch
преди 11 години
балона на "златото" се спука.Спокойно. Ще има да издиша поне до под 1000$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 16
ghettoff
преди 11 години
Колега Христов, според мен е точно обратното. Няма по-лоша новина за световната икономика от това, че златото се срути с 15% за 3 дни. Разбира се, това също не е препоръка, а лично мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 13
ivancholak
преди 11 години
Първо златото е пари а не инвестиция и второ прочетете дефиницията на икономически балон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 9
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Според мен това е добра новина и знак за възстановяване на глобалната икономика и пазарите. Цената на златото се покачи на тези нива, защото инвеститорите кешираха голяма част от вложенията си в други активи и се насочиха към златото в търсене на защита на средствата си от пропадането на пазарите в началото на кризата. Пропадането на цената на златото в момента СПОРЕД МЕН ЛИЧНО е знак, че парите инвестирани в злато се насочват към по-доходоносни финансови инструменти, които до момента бяха под силния натиск на икономическата (и кризата на работещи политически решения), в която бяха изпаднали големите икономики.Мнението изразява личната гледна точка на автора му и не е препоръка за взимане на инвестиционни решения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 15
LuckyYou
преди 11 години
Златото, само по себе си, не може да създава добавена стойност. От къде на къде ще е толкова скъпо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 15
LuckyYou
преди 11 години
най-накрая лека корекция. Не може актив, който не ти носи никакви ползи да бъде толкова набалончен. Това, че не го харесвам, не означава, че не бих го купувал, но за целта трябва да е на някаква нормална цена. А цената на златото си е висока дори и сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още