IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия понижи основния лихвен процент за втори път от началото на годината

От централната банка предупредиха, че пространството за монетарно разхлабване е ограничено, и призоваха правителството да поеме своя дял за стимулиране на ръста

11:05 | 19.03.13 г.
Индия понижи основния лихвен процент за втори път от началото на годината

Индийската централна банка понижи основния си лихвен процент за втори път през последните 3 месеца в опит да съживи мудния икономически растеж, съобщи ВВС. Понижението е до 7,5% годишно от досегашните 7,75%.

През последното тримесечие на 2012 г. икономическият растеж в Индия се забави до най-слабото си темпо за последните 15 тримесечия – едва 4,5%.

От централната банка, която е поставена под напрежение да помогне за стимулирането на растежа, обаче предупредиха, че пространството за допълнително монетарно разхлабване е ограничено. Оттам добавиха, че въпреки забавянето на повишаването на потребителските цени напоследък „неумолимото ускоряване на инфлацията при хранителните стоки“ запазва натиска си върху цените.

Но анализатори смятат, че банката вероятно ще продължи да предприема мерки в опит да стимулира икономическия ръст.

„От индийската централна банка говореха за ограничено пространство за разхлабване още през януари, но днес понижиха лихвата“, заяви Рупа Реге Ницуре, главен икономист в Bank of Baroda в Мумбай. Тя добави, че очаква банката да понижи цената на кредитирането с още 0,25 процентни пункта през май. „Не е особено вероятно разхлабването да е агресивно, но то ще продължи постепенно и по-нататък“, смята Ницуре.

През последните няколко месеца няколко различни фактора повлияха върху растежа в Индия, като не на последно място е рязкото забавяне в секторите на производството и услугите. Същевременно чуждестранните инвеститори са предпазливи в навлизането на местния пазар на фона на отлагането на ключови реформи, довело до опасения, че ръстът може да се забави допълнително през следващите месеци.

От централната банка обявиха, че създаването на благоприятна за инвестициите среда е решаващо за съживяването на индийската икономика. „Първото предизвикателство за връщането на икономиката към траекторията на бърз ръст е да бъдат съживени инвестициите“, се посочва в нейното съобщение.

Макар да признават, че конкурентната основна лихва е необходима за постигането на тази цел, от финансовата институция призовават правителството също да предприеме мерки в тази насока.

„Правителството има решаваща роля в това отношение чрез запазване на ангажимента си към фискалната консолидация, разрешаване на безизходното положение с предлагането и подобряване на управлението, свързано с осъществяването на различни проекти“, подчертаха от банката.

Анализаторите са съгласни с това мнение. „Високият дефицит по текущата сметка ограничава пространството за допълнително разхлабване, а забавянето на ръста е структурно и се дължи на проблемите от страна на предлагането, като би трябвало да бъде преодоляно с реформи от правителството“, заяви Лейф Ескесен, главен икономист за Индия и държавите от АСЕАН в британската банка HSBC.

От своя страна правителството вече предприе някои мерки за стимулиране на инвестициите, както и за понижаване на дефицита на страната. То отвори ключови сектори като продажбите на дребно на повече от един тип стоки и въздухоплаването за чуждестранни инвеститори.

Междувременно министърът на финансите на страната Паланяпан Чидамбарам обеща през следващата финансова година, започваща на 1 април, да свие публичния дефицит до 4,6% от брутния вътрешен продукт от очакваните 5,2% за настоящата финансова година.

При представянето на бюджета през миналия месец той включи нови данъци за извънредно богатите и големите компании, които по думите му ще помогнат за компенсирането на нарасналите разходи, от които правителството има нужда за стимулиране на ръста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още