IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия понижи основния лихвен процент за пръв път от 9 месеца

Анализатори очакват централната банка да продължи да опитва с опитите за стимулиране на растежа

10:15 | 29.01.13 г.
Индия понижи основния лихвен процент за пръв път от 9 месеца

За първи път през последните 9 месеца индийската централна банка понижи основния си лихвен процент в опит да съживи икономическия растеж, съобщи ВВС. Понижението е до 7,75% от досегашните 8%.

Централната банка намали и изискванията си за банковите резерви, като чрез този ход се цели осигуряването на допълнителни средства за кредитиране в размер на 180 млрд. рупии (3,4 млрд. долара).

През третото тримесечие на 2012 г. индийската икономика се разшири с едва 5,3% - най-бавното ѝ темпо за последните 3 години – и това постави банката под натиск да бъде стимулирана икономиката.

Забавянето на ръста в страната се отрази в призиви от страна на правителството и бизнеса към финансовата институция да понижи цената на заемането на средства. Централната банка устояваше на тези призиви с аргумента, че е длъжна да държи инфлацията под контрол.

През последните месеци обаче темпото на ръст на потребителските цени се забави. Основният показател за инфлацията в страната, индексът на цените на едро, през декември падна до 11-месечно дъно от 7,18%.

В коментар за действията си финансовата институция посочва в свое съобщение, че забавянето на темпото на инфлация „осигурява макар и ограничено пространство за монетарната политика да наблегне в по-голяма степен върху рисковете за ръста“. От банката добавят, че очакват инфлацията да се забави още през следващите месеци – до 6,8% през март при досегашно предвиждане от 7,5%.

Азиатската икономика бе засегната тежко от няколко фактора, като забавянето на световната икономика се отрази неблагоприятно върху износа и засегна производствения сектор.

Междувременно вътрешното търсене в Индия също остана потиснато, а чуждестранните инвеститори са внимателни при навлизането в страната на фона на отлагането на ключови реформи. Това доведе до опасения, че нивото на ръст на нейната икономика може да се забави допълнително през следващите няколко месеца.

Днес централната банка понижи и прогнозата си за ръста за финансовата 2012-2013 г. до 5,5% от очакваните досега 5,8%.

Анализатори смятат, че тя може да понижи още основния лихвен процент, за да се опита да подкрепи дългосрочния икономически растеж.

„Индийската централна банка определено не подкрепя затягането на монетарната политика в изявлението си и ние смятаме, че тя ще продължи с разхлабването през 2013 г.“, заяви Суджан Хаджра, главен икономист в Anand Rathi Securities в Мумбай. Той добави, че очаква финансовата институция да понижи основната лихва с още 0,5% през следващите 5 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още