IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия може да усложни живота на технологичните компании

Нов законопроект се очаква да принуди фирмите от сектора да имат местно производство, за да продават своите стоки и услуги в страната

14:16 | 09.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Индийците могат да бъдат задължени да работят само с индийска техника<em>. Снимка: Getty Images News</em></p>

Индийците могат да бъдат задължени да работят само с индийска техника. Снимка: Getty Images News

Индия се счита от западните технологични компании за вълнуващ и бързо растящ пазар. Това обаче се знае и от индийското правителство, което готви радикална промяна. Независимо дали става дума за лаптопи, принтери или мрежова технология, Делхи иска да ограничи значително вноса на технологични продукти, пише Wall Street Journal, като цитира нов законопроект, с който разполага.

Компаниите трябва да бъдат задължени по този начин да произвеждат тук много от своите продукти, продавани в  бързорастящата нововъзникваща икономика на Индия. За много от глобалните технологични компании като Cisco Systems, Dell, IBM, Ericsson или Nokia Siemens Networks, това ще представлява драматична промяна.

За да се адаптират към новите разпоредби, компаниите ще трябва възможно най-бързо да изградят фабрики в страната - вероятно дори до април - или да разширят съществуващия си вече производствен капацитет. И това трябва да се случи в страна със слаборазвита инфраструктура, в която изграждането на заводи може понякога да отнеме години поради прекомерната бюрокрация и други проблеми. В противен случай тези компании могат да бъдат принудени да преустановят продажбите си в Индия.

Засегнатите сектори генерират милиардни приходи в страната. Освен това бъдещите приходи от процъфтяващия пазар на технологии ще изтекат през пръстите им. Очаква се индийският пазар на технологии през 2020 г. да достигне около 400 млрд. долара. Това би било почти десет пъти повече от нивото му през 2009 г.

Индия иска да увеличи промишленото производство

Новите закони, които в момента са все още на проектен етап, са част от авантюристичната политика на индийското правителство за увеличаване на промишленото производство, пише още WSJ. Възможно е обаче този план да бъде съкратен или отложен във времето.

Въпреки това лобистите от САЩ и компаниите създават още сега мощен фронт срещу предложенията. Те вече предизвикаха напрежение в търговските отношения между САЩ и Индия.

Проектът не е единствената грижа за правителството на САЩ. То призовава също така Индия да отмени влизащите в сила през април закони за борба с избягването на данъци. Очаква се тези закони да вменят огромни изисквания към чуждестранните инвеститори.

"Индия е най-голямата демокрация в света със свободен пазар", казва Рон Съмърс. Той е президент на американско-индийския бизнес съвет, лобистка група за американските фирми в Индия. "Да задължиш компаниите да имат  местното производство, е в противоречие с цялостната концепция на свободния пазар", казва Съмърс.

Представители на Cisco, IBM, Nokia Siemens Networks и Ericsson в Индия отказат да коментират операцията. Говорител на Dell също не е отговорил на искането за коментар досега.

Вносът на електроника е основната причина за растящия търговски дефицит

Индийските власти смятат, че вносът на електроника трябва да бъде намален. Именно тези стоки са основната причина за растящия търговски дефицит на страната, който се очаква да достигне през 2020 г. около 300 млрд. долара. Дотогава вносът на стоки от сектора на високите технологии ще е надминал вноса на петрол, който дълго време бе най-важната причина за търговския дефицит.

Също така правителството е обезпокоено от растящия брой кибератаки от чужбина. "Някои страни имат способността, възможността и мотива да използват телекомуникационните компании за злонамерени цели", се казва в законопроекта.

Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Аз мисля, че ще бъде не само успешна, а даже много успешна. Бразилия е чудесен пример. А що се однася до Индия, това е държавата, където нарушаването на патентните права е култ. За справка вижте особено положението във фарма бранша. Вече на всички стана ясно, че колкото по-многобройно население имаш, пък и ако е младо то държиш много добри козове. Добре за азия и южна америка, лошо за европа. Северните амариканци не ги мисля, те държат всички като заложници с печатницата на добри зелени пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 11 години
ЕС често обвинява БРИК в протекционизъм, как смятате - ще е успешна ли подобна форма на протекционизъм в Индия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още