IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Индия ще измести Китай като двигател на глобалната икономика

Няколкото столетия британско колониално господство оставиха на Индия в наследство работеща демокрация, изтъква Гари Шилинг

09:26 | 18.12.12 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Калкута. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Калкута. Снимка: Ройтерс

Повечето анализатори все още гледат на Китай – втората по големина икономика в света – като на безспорен водач сред развиващите се страни. В дългосрочен план обаче, аз бих заложил, че Индия ще се развие като по-значима глобална икономика, пише Гари Шилинг, анализатор на Bloomberg в коментар за изданието.

Тези които са впечатлени от Китай често забравят, че в голяма степен ускореният растеж в страната преди 2008 г. се дължеше на процеса на прехвърляне на европейско и американско производство. Китайската икономика остава ориентирана към износа и вътрешното потребление представлява едва 38% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната – доста под нивото в много развиващи се и развити страни.

Китайските лидери се опитват да трансформират икономиката на страната си към модел, при който вътрешното потребление е застъпено в по-голяма степен. Те искат искат китайските домакинства да харчат много повече и да пестят много по-малко от сегашните близо 30% от доходите си.

Една от причините спестяванията да имат такова значение в Китай е основополагащият принцип в Конфуцианското общество за грижата за семейството. Китайците пестят, за да платят образованието на децата си, да покрият здравните си разходи, както и да си подсигурят пари за пенсиониране, тъй като не всички в Китай имат право на държавна пенсия.

През 2010 г. само 35% от населението извън градовете е било осигурено с държавна пенсия, която е била средно по 160 долара на месец. За големите градове цифрите са съответно 87% покритие и 440 долара на месец.

През същата 2010 г. китайското правителство обеща, че до 2020 г. всички китайци ще имат достъп до елементарно здравеопазване. Въпреки че дотогава има още 8 години, положението е доста критично, тъй като в някои провинциални болници най-квалифицираният медицински персонал са сестрите.

През изминалата година китайското правителство повиши минималната заплата в страната с между 20% и 30% в опит да подобри покупателната способност на населението. И все пак по-високото заплащане води до все по-масово релокиране на изискващи ниска квалификация производства към по-евтини страни като Виетнам, Бангладеш и Пакистан.

Освен това западните компании все по често избират да не споделят технологичен опит с китайските си партньори. Широко разпространено е мнението, че успехът на китайските производители се дължи именно на подобни технологични трансфери или на съвсем открита кражба на интелектуална собственост.

Неотдавна Китай понижи прогнозата за годишния си растеж до 7,5% от 8%. Но и тази цел изглежда е прекалено висока, тъй като демографската политика за по едно дете в Китай води до застаряване на населението и свиване на работната сила.

Броят на китайците на възраст между 15 и 24 години намалява чувствително и през 2030 г. тази група се очаква да наброява едва 150 млн. в сравнение с 250 млн. през 1990 г. Като резултат работната сила в страната – китайците между 15 и 60 години – се очаква да достигне своя пик през 2014 г. 

В същото време по-добрите условия за живот в селските райони понижават притока на евтина работна ръка към крайбрежните индустриални центрове.

За разлика от Китай Индия не е прилагала мерки за ограничаване на раждаемостта. Китай все още има по-голямо население от това на Индия – 1,34 млрд. спрямо 1,24 млрд. (данните са от 2011 г.) Това положение обаче не се очаква да продължи дълго.

Нещо повече, възрастовото разпределение на индийското население изглежда много по-баланасирана, отколкото в Китай, където политиката на едно дете е в процес на преразглеждане, в светлината на негативните последствия за трудовия пазар и икономическия растеж в дългосрочен план.

Това означава, че съотношението на деца и възрастни хора към хората в трудоспособна възраст в Индия ще продължи да намалява, а в Китай да се увеличава.

Младите хора, разбира се, са по-мобилни, гъвкави и креативни. Тези преимущества обаче могат да се транслират в по-висока производителност и икономически растеж единствено при наличието на необходимото образование и възможности за работа.

Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Е как до какво ще доведе? Ами, они че произвеждат, други че лапат, и те така тэ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
bubblehead
преди 11 години
За 500 лева се избиват ид*отите. Средната брутна работна заплата в република България към момента е 768 лева. Отново а за София е 1033 лева . Освен това Българиоя е шампион по сива икономика (около 40% ), тоест тия с ниските заплати по скоро не декларират всичките си доходи - плащания на ръка, бакшиши, подкупи... Ако си от София и работиш за по-малко от 1000 лева се брой паднал зад борда, но не идвай да се опкаваш тук защо ще ти се смеят от мас апрофесии съ свече почти европесйки доходи ( поне съброазно стандарта у нас) . Н атия със 500 лева провала е вътрешен , и д ан емрънкат надер срещу държава , Бойко , политици от всички цветове, закони и международнато положение така е и така ще е другари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Така като се замисля май не бих предрекъл бляскаво бъдеще за нито една от експортно ориентираните икономики. Те са напълно зависими от състоянието на икономиката на съседа, а когато съседа е спрял да работи и си купува всичко с напечатани банкноти, колко ли време може да продължи това? Все пак икономиката на планетата Земя е затворена и най-добре е да има равновесие. Иначе махалото скоро ще започне да се връща. Но повечето от нас не виждат това и точно като руските аристократи на времето смяятат, че може да се взимат дългове вечно и така да се живее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
croko
преди 11 години
Поздравления за коментара. Да допълним какво ще се случи, когато Лий Фен и Раджеш решат, че трябва да имат коли и всички благинки от химерната западна култура?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
croko
преди 11 години
Поздравления за коментара. Да допълним какво ще се случи, когато Лий Фен и Раджеш решат, че трябва да имат коли и всички благинки от химерната западна култура?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
haqan
преди 11 години
абе умник въпроса епринципен кой тип икономика епо добър планирана или изцияло либерална пазарнавъпроса еи срамен защото преди 20 г в китай взимаха по 20 долара 10 пъти по малко от българия асега след 20 г демокрация си мерим пи*ките 4е сме по добре а даже идае вярно в числата което пишеш за софия то софия е 30% от населението ане 100% ти знаеш ли че в провинцията щесе изтрепат за заплата по 500 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
bubblehead
преди 11 години
И аз съм работил с китайци ис индийци , но предпочитам да не работя нито с едните нито с другите. И понеже съм работил с тия в Америка по нравите дори в Америка мога да кажа че слуховете за бляскавото бъдеще на Китай и Индия са силно преувеличени силно... Освен това съм бил по работа в Китай организацията на труда им е отчайваща , ефективноста на 1/10 от западния свят и все в тоя дух нелицеприятни факти за бляскавото им бъдеще ... Направи ми впечатление една цифра че пенсиите в градовете били по $440 и се изумявам че не е дошъл още хора на нашите оплаквачи да подкарат как китайците и индийците ни задминаха.... Реалноста е по друга . Днес Китай е около два пъти по бедн а държава от България, ( а Индия е три пъти по-бедна) . На 18-я конгрес на партията обещаха че до 2020 година да се повишат доходите на градското население до 40 000 юана ( $6000) за година или около $500 на месец ... това е по малко от средната заплата в София днес - около $700 ( точно 1030 лева за септември 2012) . И отново тия $500 заплата за градското население партията ги обещава за след 8 години! А селското население!? Китай се развива, но е ужасно далеч дори от България ... за Индия не съм сигурен дали се намира дори в тая галактика....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
bubblehead
преди 11 години
И аз съм работил с китайци ис индийци , но предпочитам да не работя нито с едните нито с другите. И понеже съм работил с тия в Америка по нравите дори в Америка мога да кажа че слуховете за бляскавото бъдеще на Китай и Индия са силно преувеличени силно... Освен това съм бил по работа в Китай организацията на труда им е отчайваща , ефективноста на 1/10 от западния свят и все в тоя дух нелицеприоятни факти за бляскавото им бъдеще ... Направи ми впечатление една цифра че пенсиите в градовете били по $440 и се изумявам че не е дошъл още хора на нашите оплаквачи да подкарат как китайците и индийците ни задминаха.... Реалноста е по друга . Днес Китай е около два пъти по бедн а държава от България, ( а Индия е три пъти по-бедна) . На 18-я конгрес на партията обещаха че до 2020 година да се повишат доходите на градското население до 40 000 юана ( $6000) за година или около $500 на месец ... това е по малко от средната заплата в София днес - около $700 ( точно 1030 лева за септември 2012)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Статията е интересна и от друга гледна точка. Когато Индия и Китай започнат да произвеждат всичко на света, какво ще стане с икономиките на Европа и Съединените шати?Сигурно всички ще се прекръстим на Бен Бернанке или Марио Драги и ще си отворим по една частна печатничка и - здравей живот! В " развитите" държави в момента с производство са заети не повече от 20% от населението, такаче 30% от населението на Планетата спокойно може да произвежда всичко. До какво ли ще доведе това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
-Те, сигурно, никак не умеят да гепят ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още