IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Индия ще измести Китай като двигател на глобалната икономика

Няколкото столетия британско колониално господство оставиха на Индия в наследство работеща демокрация, изтъква Гари Шилинг

09:26 | 18.12.12 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Калкута. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Калкута. Снимка: Ройтерс

Повечето анализатори все още гледат на Китай – втората по големина икономика в света – като на безспорен водач сред развиващите се страни. В дългосрочен план обаче, аз бих заложил, че Индия ще се развие като по-значима глобална икономика, пише Гари Шилинг, анализатор на Bloomberg в коментар за изданието.

Тези които са впечатлени от Китай често забравят, че в голяма степен ускореният растеж в страната преди 2008 г. се дължеше на процеса на прехвърляне на европейско и американско производство. Китайската икономика остава ориентирана към износа и вътрешното потребление представлява едва 38% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната – доста под нивото в много развиващи се и развити страни.

Китайските лидери се опитват да трансформират икономиката на страната си към модел, при който вътрешното потребление е застъпено в по-голяма степен. Те искат искат китайските домакинства да харчат много повече и да пестят много по-малко от сегашните близо 30% от доходите си.

Една от причините спестяванията да имат такова значение в Китай е основополагащият принцип в Конфуцианското общество за грижата за семейството. Китайците пестят, за да платят образованието на децата си, да покрият здравните си разходи, както и да си подсигурят пари за пенсиониране, тъй като не всички в Китай имат право на държавна пенсия.

През 2010 г. само 35% от населението извън градовете е било осигурено с държавна пенсия, която е била средно по 160 долара на месец. За големите градове цифрите са съответно 87% покритие и 440 долара на месец.

През същата 2010 г. китайското правителство обеща, че до 2020 г. всички китайци ще имат достъп до елементарно здравеопазване. Въпреки че дотогава има още 8 години, положението е доста критично, тъй като в някои провинциални болници най-квалифицираният медицински персонал са сестрите.

През изминалата година китайското правителство повиши минималната заплата в страната с между 20% и 30% в опит да подобри покупателната способност на населението. И все пак по-високото заплащане води до все по-масово релокиране на изискващи ниска квалификация производства към по-евтини страни като Виетнам, Бангладеш и Пакистан.

Освен това западните компании все по често избират да не споделят технологичен опит с китайските си партньори. Широко разпространено е мнението, че успехът на китайските производители се дължи именно на подобни технологични трансфери или на съвсем открита кражба на интелектуална собственост.

Неотдавна Китай понижи прогнозата за годишния си растеж до 7,5% от 8%. Но и тази цел изглежда е прекалено висока, тъй като демографската политика за по едно дете в Китай води до застаряване на населението и свиване на работната сила.

Броят на китайците на възраст между 15 и 24 години намалява чувствително и през 2030 г. тази група се очаква да наброява едва 150 млн. в сравнение с 250 млн. през 1990 г. Като резултат работната сила в страната – китайците между 15 и 60 години – се очаква да достигне своя пик през 2014 г. 

В същото време по-добрите условия за живот в селските райони понижават притока на евтина работна ръка към крайбрежните индустриални центрове.

За разлика от Китай Индия не е прилагала мерки за ограничаване на раждаемостта. Китай все още има по-голямо население от това на Индия – 1,34 млрд. спрямо 1,24 млрд. (данните са от 2011 г.) Това положение обаче не се очаква да продължи дълго.

Нещо повече, възрастовото разпределение на индийското население изглежда много по-баланасирана, отколкото в Китай, където политиката на едно дете е в процес на преразглеждане, в светлината на негативните последствия за трудовия пазар и икономическия растеж в дългосрочен план.

Това означава, че съотношението на деца и възрастни хора към хората в трудоспособна възраст в Индия ще продължи да намалява, а в Китай да се увеличава.

Младите хора, разбира се, са по-мобилни, гъвкави и креативни. Тези преимущества обаче могат да се транслират в по-висока производителност и икономически растеж единствено при наличието на необходимото образование и възможности за работа.

Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
irish
преди 11 години
Индийците са доста крадливо племе.Аз ще заложа на китайците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 11 години
Възможно е, просто споделям опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
А, не изключваш ли, да си попаднал на...не точно тези, с които е било най-добре да работиш от втората страна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 11 години
Работил съм и с китайци, и с индийци.Предпочитам първите.Няма никакво място за сравнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
А да ти е хрумвало, че на последните може и да им мине? Човек се учи, докато е жив и индийците може да решат проблемите си. Не очаквай все да се кланят на божества - и това също минава. Накратко, интересна статия - да видим, само, колко време ще отнеме изравняването на силите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Англичаните не са създали никъде извън границите си икономика, но никога не е късно да опитат! Или поканата е към ЕС? Хаха!Иначе, ако американците решат да вкарат Индия в някаква своя схема, то сигурно ще стане, но тогава защо през 80-те Рейгън не влезе в Индия, като е щяло да му бъде много по-лесно с тези прекрасни английски фасилитийз? :)Американците гонеха ясни стратегически цели с разработването на Китай: ерозиране на комунистическата власт, сближаването му с Япония и вече като блок - противопоставянето му на Съветския съюз.В чисто икономически план на янките им харесаха резултатите от инвестициите в Япония и искаха да си направят още една, но много по-голяма и по-евтина такава колония. Европа по традиция следваше събитията, ръчкана от американските банки.Просто китайците се оказаха по-хитри и по-непокорни от очакваното, но все още имат много предимства пред Индия.И още нещо: дума не може да става за сравнение между начина, по който работят китайците и лежерните индуси.. хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Gold Zombie
преди 11 години
Само един кратък пример. Добивите на зърнени култури в Индия въобще не са малко и биха стигнали за много повече хора. Само дето 1/3 от прибраната продукция изгнива под дъждовете във временните депа или се изяжда от гризачи, защото вече няколко десетилетия управниците не могат да построят нужните зърнохранилища. Имаше една много показателна снимка: безкрайни редици от чували със зърно под открито небе в сезона на мусоните, строени успоредно до ЖП линииите, по тях плъховете пируват, а от другата страна на оградата на улицата цели семейства си живеят на тротоара гладни и мършави. Огромна част от житото и ориза всяка година се бракува. Ето, толкова са им добри демократичните управници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gold Zombie
преди 11 години
Само, че колкото и да са репресивни властите в Китай, те провеждат много по-целенасочена и далновидна политика за разлика от пренаселена, кастово разделена и вечно гладна Индия. Централната банка и медиите може и да са контролирани и зависими от партията, но поне са независими към външни фактори. А в Индия е точно обратното, но не за добро. Английските колониални инструменти за ръководене на държава наистина са доказано ефективни. Но без колонизаторите, цялата система е по-скоро като муха без глава и това се вижда навсякъде в "проспериращите" бивши колонии. А и да не забравяме - в Индия може и да са положени по-добри основи на държавността, но това са основи на държава-колония.Накратко - и двете държави имат да решат някои проблемчета преди да се превърнат в глобални двигатели. Китай би могъл. Индия по-скоро - не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още