IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата грамотност на българите расте, но депозитите остават предпочитани

Как може да победим инфлацията, инвестирайки неголеми суми всеки месец, разказва финансов консултант

15:36 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Ралица Григорова. Снимка: Investor.bg
Ралица Григорова. Снимка: Investor.bg

В последните години финансовата грамотност в България се повишава, но все още не е достигнала нивото на развитите икономики, където хората държат по-малко от 50% от спестяванията си под формата на депозити, докато у нас те все още са предпочитан инструмент. Това каза Ралица Григорова, консултант "Финансови продукти" в едно от най-старите управляващи дружества у нас, "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт", в интервю за видео поредицата Investor Meet.

Добре е още от ранна детска възраст да се обръща внимание на финансовото образование, препоръча тя.

Григорова отбеляза, че макар и да се забавя, инфлацията в България остава висока за спестителите, поради което е добре да се вземат превантивни мерки, каквито например са инвестициите във взаимни фондове и спестовни планове. В тях човек може да закупи дялове във вече съществуващи диверсифицирани и професионално управлявани портфейли от инвестиции.

Няма идеален момент за начало на инвестициите - "Най-добрият момент за инвестиране е в деня на твоето раждане, а следващият по-подходящ момент е всеки следващ ден", коментира Григорова.

По думите ѝ на пазарите е много трудно да се уцели връх или дъно, затова може да се предприеме стратегия със спестовен план с инвестиционна цел, при който всеки месец с равни вноски се избягват резките пазарни движения. С такъв план е възможно да се инвестират и неголеми суми - от 50 до 100 лв. месечно, поясни тя.

Григорова даде и примери с различни месечни вноски за различни периоди.

При месечна вноска от 100 лв. за период от пет години човек инвестира общо 6000 лв., върху които може да има натрупана доходност от 1808 лв., т.е. в края на периода ще има сумата от 7808 лв. Ако за същия период инвестира по 500 лв. месечно, се натрупват 30 хил. лв., които с доходността достигат накрая около 39 хил. лева.

При 10-годишен период, ако се влагат по 100 лв. месечно, крайната натрупана сума със доходността се очаква да бъде около 20 600 лв., а при месечна вноска от 500 лв. общата прогнозна сума с натрупаната доходност в края на периода е 103 хил. лв.

Финансовите консултанти съветват да се спазва препоръчителният инвестиционен хоризонт на всеки спестовен план - 3, 5 или 10 години. Ако се наложи средствата да се изтеглят по-рано, това може да стане в рамките на 3-4 дни и без наказателни такси за това, поясни Григорова.

Фондовете се управляват от опитни портфолио мениджъри и анализатори, които постоянно следят пазарите, затова единственото, което клиентът трябва да направи, е да си избере подходящ фонд, след което може онлайн да следи своята инвестиция ежедневно.

За целта компанията е разработила и специална анкета, която определя инвеститорския профил на клиентите на базата на техните реални възможности и на нагласите им за инвестиции, поясни Григорова.

Сред предимствата на този тип инвестиция тя изтъкна също и диверсификацията - с един дял от фонд човек купува между 40 и 50 различни актива, които са вътре в самия портфейл.

Вижте целия разговор във видеото:

Интервюто не представлява инвестиционна консултация или препоръка за инвестиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Investor meet виж още
Финанси виж още