IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случи със златото?

Ако се търси аналогия с 2008 година, по-сериозна подкрепа на цената може да се очаква при 1 350 долара, смята Генади Гешев от Елана Трейдинг

11:58 | 17.04.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво се случи със златото?

Златото отново е във фокуса на прожекторите, като този път причината е негативна.

Фактът, че статутът на златото на „сигурна“ инвестиция бе опроверган само за няколко дни, не подлежи на съмнение. И няма как иначе. След като за два дни цената на ценния метал се понижи с 14%, дори и най-убедените привърженици на теорията за „убежището“ злато – гарант за световната икономика и сигурна инвестиция, – загубиха вяра в него.

В такива моменти винаги се появяват обяснения за причините зад този срив.

Кипър планира да продава злато, за да набави средства за банковия си сектор; Китай оповестил по-слаб от очакваното икономически растеж; от Федералния резерв са сигнализирали за край на политиката на „печатане на пари“ и други подобни.

В такива моменти винаги може да се намери обяснение за случилото се, след като то е станало факт. Фундаменталният анализ в тези периоди не върши работа.

Нали не мислите, че за два дни макроикономическият фундамент в глобален аспект се променил и политиката на печатане на пари е станала рестриктивна?

В подобни моменти техническият анализ се оказва много по-полезен. Това е метод за прогнозиране на цената на даден финансов инструмент на базата на изучаване на минали движения. Подобно на метеоролозите техническите анализатори не правят „абсолютни” прогнози, а казват какво е най-вероятно да се случи.

Основните инструменти на техническите анализатори са голямо разнообразие от графики и индикатори.

Да разгледаме графиката, за да видим какво се случи със златото от 2007 г. досега:

Седмична линейна графика на цената на златото за периода октомври 2007 – април 2013

златото
Източник: ELANA Global Trader

От есента на 2008 г. златото поскъпва със съвсем малки периоди на спад до достигането на рекордно висока цена от 1920 долара за тройунция през август 2011 г. Ръстът наистина е впечатляващ - 160%!

Следва период от почти две години цената се търгува в диапазона 1550-1800 долара, последван от драстичен спад. Колкото и да е странно, подобно движение се е случвало и то не толкова отдавна.

Да направим паралел и да разгледаме периода 2005 – 2008 година:

Седмична линейна графика на цената на златото за периода октомври 2005 – септември 2008

gold 2
Източник: ELANA Global Trader

*Бележка: червените линии на графиките са нива на съпротива и подкрепа. Подкрепа е ниво, при което търсенето е достатъчно силно и пречи на цената да пада, а съпротивата е ниво, при което предлагането е достатъчно силно и пречи на цената да се повишава.

Когато цената преодолее подобно ниво обикновено следва експлозивно движение в посоката на пробива.

Тук от 456 долара за тройунция през октомври 2005 г. златото регистрира връх от 1002 долара през март 2008 г., отбелязвайки ръст от 120%. Подобно на първата графика и тук следва период на търговия в диапазон последван от драстичен спад.

Въпреки различията, двете графики имат доста общи неща, в това число и времевият интервал, в който стават съответните движения. Прекалено много съвпадения, за да ги подминем с лека ръка.

Интересният въпрос е възможно ли е да се прогнозира докога ще продължи моментния срив.

Да видим какво се случи със златото през 2008 г. – цената се е понижила с 28%, преди да започне отново да поскъпва. Ако търсим аналогия, в момента това трябва да означава нива от около 1350 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
Shemata
преди 11 години
Наистина много безсмислено сравнение между двете ситуации! При двете ситуации имаш коренно противополжен фундамент! :)За да бъдеш т.н. визуален/или графичен трейдър/инвеститор първо трябва да научиш фундамента, а после да гледаш графикте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
ivancholak
преди 11 години
тръснаха дървото да изпадат дребните изгнили сливи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Гари
преди 11 години
Случи се това, че дребните спестители продадоха златото си на банките. Уви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още