IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващият се свят влиза в остра битка срещу отлива на капитали

Централните банки на страните с развиваща се икономика масово продават долари, за да спрат продължаващото обезценяване на местните валути

14:48 | 13.06.13 г. 2
Развиващият се свят влиза в остра битка срещу отлива на капитали

Развиващи се пазари от Бразилия до Индия предприемат мерки за спиране на отлива на капитали, след като опасенията, че развитите страни се приближават до началото на края на епохата на вливане на безпрецедентна ликвидност, нараснаха, пише Bloomberg.

Индексът MSCI Emerging Market загуби над 10% от стойността си, откакто председателят на Фед Бен Бернанке заяви на 22 май, че централната банка може да свие програмата си за изкупуване на активи, ако е убедена в устойчивото подобрение на американската икономика. През последния месец валутният индекс за развиващите се пазари на американската банка JPMorgan Chase & Co. е изгубил 4%, тъй като инвеститорите изтеглят парите си от облигациите на развиващите се страни.

3 години, след като политици от развиващите се пазари от Бразилия до Южна Корея предупредиха за дестабилизацията от рекордните стимули на Фед, те се опитват да се справят с перспективите от затягането на кранчето. От 2008 г. централната банка на САЩ е наляла над 2,5 трлн. долара във финансовата система.

През последните 2 дни индийската централна банка продаваше долари, за да пресече обезценяването на рупията, са заявили два източника на агенцията, запознати с проблема. Тайланд призна, че през последната седмица също са били продавани долари. Индонезия пък неочаквано повиши днес основния си лихвен процент.

Вчера Бразилия обяви, че ще премахне част от капиталовите контроли, които започна да въвежда през 2010 г., когато Федералният резерв на САЩ предприе втория си кръг на количествени улеснения.

Действията на развиващите се държави дойдоха след решението на японската централна банка от началото на седмицата да се въздържи от увеличаване на стимулите на фона на спада на фондовия пазар в страната, който рискува да доведе до крах на кампанията ѝ за съживяване на растежа.

„Хората изтеглят парите си отвсякъде, където са спечелили“, заяви Тим Кондън, ръководител на отделя за азиатски проучвания в сингапурския филиал на ING Groep NV и бивш служител на Световната банка. „Пазарите се преоценяват за онова, на което бихме могли да станем свидетели при нормализирането на доходността по американските държавни ценни книжа, а всичко, което централните банки могат да направят точно сега, е да затворят люковете. Краят на тази волатилност все още предстои“, добави той.

Йената, която по традиция е смятана за убежище по време на пазарни вълнения заради статута на Япония като най-големия нетен кредитор в света, тази сутрин поскъпна с 2,05% до 94,04 йени за долар.

Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
crammer
преди 10 години
Има криза - САЩ виновни, няма криза - пак те. Наливат ликвидност - САЩ виновни, спират да наливат ликвидност - САЩ виновни. Златото е балон - САЩ...златото потъва - тъпите САЩ....и къде в края на краищата е истината....САЩ....Ха, ха, ха....тъпите американци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
fras
преди 10 години
Отлива на капитали от развиващия си свят се дължи на това, че всички инвеститори, разбрали за новото БГ правителство, събират кеша, за да го инвестират у нас. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още