IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващият се свят влиза в остра битка срещу отлива на капитали

Централните банки на страните с развиваща се икономика масово продават долари, за да спрат продължаващото обезценяване на местните валути

14:48 | 13.06.13 г. 2
Развиващият се свят влиза в остра битка срещу отлива на капитали

Продажбите на тайландски, индонезийски и филипински акции от чужденци достигнаха рекордни нива, докато заплахата за свиване на стимулите на Фед стимулира най-силния спад при акциите от 2011 г. насам. Чуждестранните инвеститори са изтеглили нетно 2,7 млрд. долара от трите фондови пазара само през юни, което е най-големият отлив за 8 работни дни от март 1999 г., откогато Bloomberg събира данни.

Вчера бразилското правителство обяви, че ще премахне данъка от 1% върху валутните деривати в опит да спре обезценяването на реала, след като валутата на страната достигна 4-годишно дъно. Налогът се прилагаше върху залозите срещу долара на бразилския пазар на фючърси, за да отслаби реала.

Бразилският министър на финансите Гидо Мантега обяви на 4 юни премахването на данъка от 6% върху чуждите инвестиции в облигации на местния пазар.

Изненадващото повишаване на основния лихвен процент в Индонезия дойде, след като през тази седмица централната банка на страната повиши лихвата, която плаща на кредитните институции по еднодневните им депозити, и обяви, че е готова да изкупува дългосрочни държавни облигации на вторичния пазар, за да подкрепи отслабващата рупия. След днешното решение валутата заличи загубите, след като бе докоснала дъно от 15 септември 2009 г. Централната банка ще продължи да продава долари и да изкупува правителствен дълг, заяви нейният заместник управител Пери Варджийо.

Рупията е сред най-зле представящите се валути в Азия през последните 12 месеца, а чуждестранните инвеститори изтеглиха над 2 млрд. долара от акции и емитирани в местната валута облигации през последните 2 седмици. Индонезийската централна банка проучва планове за разрешаване на кредитните институции да продават срочните си депозити в рупии на свои конкуренти, за да гарантира стабилността на рупията и долара на пазара, подчерта Варджийо.

Филипинската централна банка ще гарантира, че ценовите отклонения, включително тези на валутния пазар, не са прекалено големи, заяви нейният управител Амандо Тетанко, преди да обяви запазване на досегашното ниво на основния лихвен процент. Последното раздвижване при валутите и на фондовите пазари представлява „част от преоценката на световния риск от страна на инвеститорите“, смята той. Днес основният индекс на фондовия пазар в страната потъна с 6,8%, като това е най-силният му спад в рамките на една сесия от октомври 2008 г. 

Вчера управителят на турската централна банка Ердем Башчъ заяви, че опасенията за свиването на покупките на активи от страна на Фед са създали значително напрежение на пазарите, повишавайки доходността от държавните облигации навсякъде по света.

Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
crammer
преди 10 години
Има криза - САЩ виновни, няма криза - пак те. Наливат ликвидност - САЩ виновни, спират да наливат ликвидност - САЩ виновни. Златото е балон - САЩ...златото потъва - тъпите САЩ....и къде в края на краищата е истината....САЩ....Ха, ха, ха....тъпите американци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
fras
преди 10 години
Отлива на капитали от развиващия си свят се дължи на това, че всички инвеститори, разбрали за новото БГ правителство, събират кеша, за да го инвестират у нас. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още