IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващият се свят влиза в остра битка срещу отлива на капитали

Централните банки на страните с развиваща се икономика масово продават долари, за да спрат продължаващото обезценяване на местните валути

14:48 | 13.06.13 г. 2
Развиващият се свят влиза в остра битка срещу отлива на капитали

Тайландският му колега Прасарн Трайратворакул отбеляза днес, че разпродажбата на местния фондов пазар не представлява изненада, като се има предвид досегашният растеж. Той обаче призна, че Тайланд е продавал долари през последната седмица, за да смекчи волатилността в движенията на бата, националната валута. Тайландският министър на финансите заяви днес, че страната ще използва валутните си резерви като „амортисьор“, за да предотврати прекомерни отклонения при бата.

„Развиващите се пазари първоначално предприемаха мерки за ограничаване на вливането на капитал и сега е абсолютно естествено, че валутите отслабват и им докарват известни тревоги с финансирането на текущата сметка, както и че не отговорят на нуждите на политиците“, заяви Ричард Джеръм, главен икономист в Bank of Singapore Ltd., който анализира азиатските икономики от две десетилетия. „Икономическите им притеснения са се променили, както и приоритетите им, така че и промените в политиките имат смисъл“, добави той.

Индийската централна банка продава долари чрез 6 държавни банки, за да предотврати поевтиняването на рупията до 60 за долар, твърдят два източника на Bloomberg, запознати с нещата и помолили да не бъдат назовавани, тъй като информацията не е публично достояние. Правителството на страната планира да премахне ограничението за преки чуждестранни инвестиции в телекомуникациите и да повиши тавана в областта на отбраната, за да привлече финансиране и да подкрепи рупията, заявиха през юни двама представители на министерството на финансите на страната, разполагащи с пряк достъп до информацията.

През март индийският министър на финансите Паланяпан Чидамбарам бе съобщил, че е започнало преразглеждане на ограничението за преки чуждестранни инвестиции в рамките на усилията на правителството за привличане на капитал, финансиране на рекордния дефицит по текущата сметка и съживяване на икономическия растеж. Дисбалансът във външната търговия натежава върху рупията, която през тази седмица се достигна най-слабото си ниво спрямо долара.

Вчера централната банка на Шри Ланка обяви, че ще облекчи някои ограничения за валутна търговия.

Изкушението за централните банки да се включат в конкурентното обезценяване се изпарява, тъй като повишавашата се доходност по американските държавни ценни книжа отслабва привлекателността на активите на развиващите се пазари, заяви вчера управителят на израелската централна банка Стенли Фишер. Мантега измисли термина „валутни войни“ през 2010 г. с изявлението, че страната е жертва на богатите нации, които използват монетарната политика за обезценяване на собствените си валути и за подхранване на износа.

„Този тип волатилност е лудост, но разкрива размера на средствата, за които хората усещат, че могат да се окажат заклещени в инвестиции с фиксиран приход“, смята Кондън. "Отдавна някои хора предупреждават, че това е най-големият балон в света. Сега те изглеждат мъдреци“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
crammer
преди 10 години
Има криза - САЩ виновни, няма криза - пак те. Наливат ликвидност - САЩ виновни, спират да наливат ликвидност - САЩ виновни. Златото е балон - САЩ...златото потъва - тъпите САЩ....и къде в края на краищата е истината....САЩ....Ха, ха, ха....тъпите американци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
fras
преди 10 години
Отлива на капитали от развиващия си свят се дължи на това, че всички инвеститори, разбрали за новото БГ правителство, събират кеша, за да го инвестират у нас. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още